Дужници у живом блату швајцарског франка

Дужници у живом блату швајцарског франка

0
(0)

М. Б., који је свој стамбени проблем решио кредитом индексираним у швајцарским францима, већ неко време осећа као да је упао у живо блато. Назад не може, а напред пропада. Рата за стан му је више него дупло већа него у време када је кредит узео, па зато ослушкује има ли наде да се банкари и држава некако договоре и да олабаве његово дужничко уже, као што је то био случај у Мађарској и Хрватској. Како се, међутим, незванично сазнаје, држава ће ове дужнике пустити низ воду.

На јучерашњем састанку у влади Србије, који је одржан поводом спречавања последица другог таласа светске кризе, на коме је било речи и о утицају јаког франка на наше дужнике, није било воље, нити предлога да им се помогне. Њихов избор је да наставе да плаћају кредит као и до сада или да га конвертују у евро. Евентуална државна помоћ захтевала би пропис по коме би порески обвезници понели терет туђе процене о начину задуживања.

Швајцарски франак је у последње четири године у односу на евро ојачао око 35 одсто, а динар је слабио у односу на обе валуте. Јачање франка погодило је око 30.000 стамбених дужника или чак 40 одсто свих узетих стамбених кредита. У међувремену је либор, као мера за цену новца валуте земље с Алпа, пао с 2,7 одсто на свега 0,1 одсто, али то дужници нису осетили и многи су се жалили да неке банке нису смањивале овај варијабилни део камате.

За ове дужнике за сада нема спаса ни заменом њихових стамбених зајмова из швајцарца у евре. Све банке, које су одобравале кредите у швајцарцима, омогућавају клијентима конверзију зајма у евре. Интересовање није велико зато што бекство из швајцарца у евре чини кредит скупљим него да клијент настави да отплаћује постојећи кредит.

Онај који је пре три године узео кредит у вредности од 50.000 швајцарских франака, што је тада било око 35.000 евра, када би га сада заменио за кредит у еврима, нашао би се у поголемом минусу. Не само да ништа у међувремену не би отплатио, већ би му дуг нарастао на 45.000 евра. У случају да настави да плаћа кредит у швајцарцима, зна да је првобитни дуг смањио за око 2.500 франака.

Банкари су понудилинеколико погодности у виду ослобађања од наплаћивања трошкова преиндексације. У Фолксбанци клијенте саветујуда добро размисле о потенцијалној конверзији и да о томе поразговарајуса својим кредитним саветницима.

– С обзиром на све веће јачање швајцарског франка у односу на евро, Фолксбанкаје понудила својим клијентимада обаве конверзију својих кредита у евреи то не само без накнаде за конверзију, већ и без накнаде за превремену отплату постојећег кредита у швајцарцима, као и без трошкова обраде за пуштање новог кредита у еврима. Такође, уведене су и додатне повољности,које се тичу свих клијената који имају кредите индексиране у швајцарцима,а желе да делимично,или у потпуности,превремено отплате кредит,тако што их јепотпуно ослободила трошка превремене отплате,уколико је уплата већа од 5.000 швајцарских франака – кажу у Фолксбанци.

Банкари објашњавају да је преиндексација заправо нови кредит, који подразумева нову процену хипотеке, што такође може бити сметња, јер може настати разлика између вредности кредита сада исказаног у еврима и тржишне вредности некретнине. Клијенти су,такође, даном подношења захтева обавезни да докажу кредитну способност, сагласно условима банке и осигурања кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита. Такође, неопходно је утврдити, након прерачуна остатка главнице из једне у другу валуту, да ли је и даље задржан иницијално утврђени однос између износа купопродајног уговора и процењене тржишне вредности обезбеђења с једне, и износа купопродајног уговора са друге стране, а то је минимум десет одсто, наводе у овој банци.

Ј. Рабреновић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Душан Никезић: Вучићу, Србија је међу четири најсиромашније европске земље, ви то добро знате

Душан Никезић: Вучићу, Србија је међу четири најсиромашније европске земље, ви то добро знате

5 (16) Да буде јасно, у 10 година пре ваше власти, БДП по глави становника …

Сточари у Србији позајмљују новац, а држава дугује сточарима

Сточари у Србији позајмљују новац, а држава дугује сточарима

0 (0) „У дуговима сам, позајмио сам новац и храну за овце од познаника, а …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend