fbpx

„Два и по пута веће месечне рате за кредите“

0
(0)

Београд — Корисници кредита у швајцарским францима ће у петак, 2. јуна одржати протест испред Врховног касационог суда у Београду.

Протест ће се одржати јер надлежни ништа не чине да помогну грађанима који отплаћују такве позајмице, најавило је Удружење банкарских клијената „Ефектива“.

Како је саопштено, тај суд три месеца касни са ревизијом (уједначавањем судске праксе) на основу решења новосадског Апелационог суда, којим је правноснажно раскинут један уговор о швајцарцима.

„Ефектива“ је истакла да корисници тих кредита „свакодневно трпе огромну штету плаћајући два и по пута веће месечне рате на увећане главнице кредита“.

Наведен је пример клијента који је подигао кредит од 150.000 евра (у францима), банци исплатио око 135.000 евра и онда добио тужбу да плати 400.000 евра.

„Таквих примера је око 20.000 у Србији, које је НБС препустила на немилост банкама, иако су проблеми са отплатом кредита у швајцарцима свугде у региону већ решени“, наведено је у саопштењу.

Проблеми у отплати зајмова у францима су почели у јануару 2015. године кад је швајцарска валута нагло ојачала после укидања паритета франка према евру.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос у ДЗ Бајина Башта: Без адекватног руководства испаштају и запослени и пацијенти

4.4 (39) Једна од општина које су последњих дана проглашене жариштем заразе јесте и општина …

Србија: Држава презадужена, 2021. замрзавање зарада у јавном сектору

5 (3) У 2021. години потребна је контрола раста пензија и плата, а оправдано би …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *