Две године од убиства Оливера Ивановића – и даље без одговора ко је наредио, платио и извршио убиство

0
(0)

Друга годишњица убиства једног од лидера Срба са Kосова и Метохије Оливера Ивановића дочекана је практично без нових детаља који би могли да доведу до одговора ко је испалио хице, а ко је наручио Ивановићеву ликвидацију. За то време, чини се, само се продубио јаз, не само између истрага које паралелно воде Београд и Приштина, већ и између чланова породице убијеног Ивановића.

Две године од убиства Оливера Ивановића, два обележавања овог датума. Свећу на његов гроб у Алеји заслужних грађана положили су чланови породице, као и поједини опозициони лидери. На другом крају Београда, у крипти Храма Светог Саве, помен је организовала његова невенчана супруга Милена, уз бројне телевизијске камере и присуство готово целокупног државног врха.

Двоструко обележавање и у Kосовској Митровици. Део породице и пријатеља, као и бивши чланови Ивановићеве партије окупили су се на месту где лидер иницијативе СДП убијен, и кратко поручили да одговоре неће престати да траже.

„Желим у име породице да се захвалим свима који сте дошли овде, који свакодневно постављате питање заједно са нама – ко је и зашто убио Оливера Ивановића. Док смо живи, тражићемо истину“, изјавила је Марина Ивановић, прва супруга Оливера Ивановића.

На исто место, у размаку од сат времена, по први пут организовано су дошли и представници Српске листе. Незадовољни резултатима истраге коју воде приштински органи, најављују да ће упутити захтев за укључивање међународне заједнице у потрагу за убицом Оливера Ивановића.

„Ово што смо задње могли да чујемо, када су оптужили најближег сарадника – секретарицу Оливера Ивановића – указује нам на то у ком правцу иде ова истрага“, оценио је Горан Ракић, председник Српске листе.

Међу окупљеним лидерима Српске листе није било потпредседника Милана Радоичића, ког косовско тужилаштво описује као вођу криминалне групе која је организовала убиство Оливера Ивановића.

Међународну потерницу и захтев за његово изручење српске власти су игнорисале, јер је, како је саопштено, Радоичић прошао полиграф. Брат убијеног Ивановића, пак, верује у озбиљност доказа косовског тужилаштва и каже да га збуњује што га званични Београд представља искључиво као борца за српске интересе.

„Све то ствара одређено подозрење. Оне информације које народ има на северу Kосова, с тим да се таква личност на неки начин штити, ствара одређену забуну и наравно, условљава различита тумачења“, каже Мирослав Ивановић.

Нејасно је да ли су српски истражни органи, осим детектора лажи који није валидан доказ на суду, на било који други начин испитали улогу Милана Радоичића у убиству Оливера Ивановића.

Премијерка Ана Брнабић каже да су Србији у истрази везане руке, Да не очекује правично суђење и да је за њу оптужница фарса.

Председник Kанцеларије за Kосово каже да званична Приштина не сарађује са српским органима.

„Између осталог, истакао бих и то да Приштина на три од четири замолнице званичних истражних органа Србије није одговорила, а и на ту једну одговорила је са шест месеци закашњења“, рекао је Марко Ђурић.

Након 730 дана од хитаца испаљених у Оливера Ивановића, у Србији се још увек води предистражни поступак. Kосовско тужилаштво подигло је оптужницу против шест особа, али будући да не постоји могућност суђења у одсуству, њом нису обухваћени Милан Радоичић и Звонко Веселиновић, чија имена се у оптужници појављују на десетине пута.

Н1 Београд

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Истрага против Вучића: Тужилаштво на потезу, председнику прети 15 година робије због протписа у Вашингтону

5 (18) Покрет „Ослобођење“ Млађана Ђорђевића позива Тужилаштво да хитно покрене истрагу против председника Републике …

Укинута пресуда за убиство Славка Ћурувије

0 (0) Апелациони суд у Београду укинио је првостепену пресуду у случају убиства власника и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend