Islamic State flag waving on the wind

Џихадисти увелико говоре о Балканском калифату, али још немају миг за терористичке нападе

0
(0)

ПРОФЕСОР на београдском Факултету за безбедност Милан Мијалковски сматра да Европу чека суморна будућност због тероризма, док Балкан, за сада, није приоритет џихадистима, осим ако не добију инструкције да почну са нападима.

Мијалковски у интервјуу Срни подсећа да су џихадисти у региону давно означили „балкански калифат“. Они су упутили пар претњи, чиме су практично дали инструкције својим члановима који су се вратили са ратишта на који начин треба да изводе терористичке нападе.

„Можда ће неко од њих самостално одлучити да то чини, али је вероватније да чекају инструкције и тек тада ће почети терористичке нападе“, прецизира он.

Мијалковски упозорава да се према неким подацима, у БиХ, односно, пре свега, у Федерацију БиХ и на Косово, вратило најмање пар стотина ратника, а у Европу 1.700 од када су почели да трпе поразе на Блиском истоку.

„У Федерацији БиХ повратника региструју, а онда се нагоде са њим да иде у затвор, рецимо, три године. И шта након тога? Да ли је он то преваспитан и је ли се одрекао идеологије? Па наравно да није“, истиче Мијалковски.

Он напомиње да се у БиХ „само удара по површини тероризма, али се и даље ништа не чини да заиста буде санкционисан“.

За сада, регион није приоритетна мета џихадистима, тако да, без обзира на то што имају развијен потенцијал и инфраструктуру, није реално очекивати да ће ићи на извођење терористичких аката.

Мијалковски напомиње да је замах екстремистичког тероризма проверен за време етничко-верског рата у БиХ 1992-1995. године, када се из Авганистана, у режији обавештајних западних служби и исламских земаља, терористичка Ал Каида пребацила у БиХ.

Он истиче да је Исламска држава сада само шири модел онога шта су радили исламисти у БиХ од 1992. године. Подсећајући да је хрватски председник Колинда Грабар Китаровић упозорила на исламизам у БиХ, Мијалковски указује да руководство бошњачких политичара и Исламске верске заједнице у БиХ очигледно настоји да то прећути.

„А када неко ћути – онда он подржава оно што се ради“, истиче Мијалковски у интервјуу Срни.

Он предвиђа да ће се ове године, независно од тога да ли ће Исламска држава бити уништена или не, тероризам наставити, првенствено у западним земљама, као и да ће бити изражен, јер има много потенцијалних терориста који су припремљени и оперативно спремни.

„Само у Немачкој су објавили да њих 400 надзиру немачке службе. Знате ли шта значи 400 потенцијалних терориста? Он треба да изађе из стана, да узме било које превозно средство и да убије некога или узме хладно оружје, да не говоримо о експлозивима и осталом“, објашњава Мијалковски.

Нападима уочи божићних празника у западноевропским земљама, какав је изведен у Немачкој, терористи константно покушавају да одрже атмосферу напетости и у томе, за сада, у потпуности успевају.

„Западне земље и земље ЕУ, без обзира на то што имају развијене националне системе безбедности, очигледно не могу да се бране успешно, а код њих се још не назире размишљање како да дискредитују идеологије, које производе терористе“, сматра Мијалковски.

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Избори Србија

Изборна година за пет земаља Западног Балкана

0 (0) ет држава Западног Балкана у овој години очекују избори, пише Радио слободна Европа …

Исповест Археолога (видео)

4 (8) ИНТЕРВУ доктора археологије Радована Kовачевића. Сасвим случајно након објаве мог видеа о Српски …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend