ЕБРД и ЕПС о „Колубари“ и реформама

0
(0)

Чланови Одбора директора ЕБРД разговарали су у Лазаревцу са пословодством Електропривреде Србије о реализацији инвестиције у Рударски басен „Колубара“.

Разговарано је и о финансијском реструктурирању ЕПС-а, које је подржала ЕБРД, саопштено је из тог Јавног предузећа.

Поводом реализације првог „зеленог“ пројекта у ЕПС-у и РБ „Колубара“, највећег инвестиционог пројекта у рударству који се финансира кредитима ЕБРД и Немачке развојне банке (КфW), речено је да набавка нове производне опреме за површинске копове и система за управљање квалитетом угља доприноси заштити животне средине и ефикаснијем пословању ЕПС-а.

Директори ЕБРД обавештени су и о процесу реорганизације компаније, као и о настојањима ЕПС-а да у координацији са државним органима и ресорним министарствима створи услове за дугорочно планирање експропријације, која је први корак за отварање нових копова.

Посебно је наглашена важност новог уговореног кредита од 200 милиона евра за финансијско реструктурирање ЈП ЕПС, које би дугорочно довело до подизања корпоративних стандарда, енергетске ефикасности и побољшања заштите животне средине.

Слободан Митровић, извршни директор за производњу угља у ЈП ЕПС, истакао је да то предузеће има велике обавезе наслеђене из прошлости са којима се суочава, велика очекивања у садашњости за испуњење производних планова уз поштовање високих стандарда заштите животне средине и вођење одговорне социјалне политике.

Током посете РБ „Колубара“, директори ЕБРД састали су се и са представницима месних заједница Вреоци и Зеоке, који су истакли да су задовољни добром сарадњом са компанијом у последње две године, током којих су испуњени сви договори.

Такође су рекли да су сагласни са планом ЈП ЕПС за расељавање становништва у наредном периоду и да је експропријација домаћинстава из ових насеља у обостраном интересу, како становника ових села, тако и ЈП ЕПС, наводи се у саопштењу.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Још већи рачуни за струју јер народ напредним лоповима и страним мештарима треба да плати ветрењаче и минихе

5 (8) Влада Србије донела је уредбу о увећању посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача …

„Блажени изгнани правде ради, јер је њихово Царство Небеско „, Дан 19.12.2020 Обреновац, Београд

5 (2) Болесни и полуслепи дека прославља славу на свећи, јер му је држава искључила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend