ЕЦБ предузела мере да подржи ослабљену ЕУ привреду

0
(0)

Европска централна банка најавила је нову рунду јефтиних зајмова банкама и померила најранији датум за повећање каматних стопа према новим мерама за подршку привреди еврозоне која слаби.

ЕЦБ је саопштила данас после редовног састанка да најраније до краја године неће подизати каматне стопе. Претходно је банка навела да би могла каматне стопе најраније да подигне на јесен.

Суочена са слабим привредним растом и инфлацијом у еврозони банка је најавила да ће у септембру покренути нови талас великих зајмова банкама.

Циљ је да се између септембра 2019. и марта 2021. обезбеди нова подршка ликвидности банкама којима је то потребно да би се задржали повољни услови кредитирања и подстакла привреда, навела је банка у саопштењу, преноси Франс прес.

По оцени неких аналитичара ЕЦБ је деловала раније него што је очекивано што изгледа као да указује на забринутост да би слабост у економском расту могла да буде више него пролазна и да прети да се претвори у трајнији низлазни тренд.

ЕЦБ следи потезе америчке централне банке Феда у прилагођавању своје политике да се усклади са глобалном економијом која показује знаке тешкоћа. Фед је најавио паузирање у повећању својих камата, наводи агенција АП.

ЕЦБ је у децембру 2018. била довољно сигурна да прекине четворогодишње давање подстицаја кроз месечне куповине обвезница у вредности до 2.600 милијарди евра.

Међутим баш када је банка прекидала своје подстицајне мере економски сигнали почели су да слабе. Еврозона има пристојну домаћу тражњу али је погођена слабијом глобалном трговином.

Банка је задржала непромењене кључне каматне стопе. Оне су на нули за зајмове банкама и на минус 0,4 одсто за депозите из комерцијалних банака.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ ДЕМОКРАТИЈА! Немачка разматра забрану протеста против корона мера

5 (3) Немачки званичници разматрају забрану овонедељних протеста пред савезним парламентом противника увођења карантина због …

Глобалисти дестабилизују Европу уз помоћ клијентелистичких режима и корона карантина успут разарајући економију

5 (4) Пандемија коронавируса брзо се претворила у највећу светску кризу у скоријој историји и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend