Еди Рама: Почиње рад Косова као регулаторне области унутар блока са Албанијом, пошто је Србија одустала од вета

Еди Рама: Почиње рад Косова као регулаторне области унутар блока са Албанијом, пошто је Србија одустала од вета

5
(3)

На крају ове приче, притиском на дугме, дали смо живот независном енергетском простору широм Албаније, рекао премијер Албаније

Премијер Еди Рама био је данас у диспечерском центру Оператора преносног система, где је од данас започело независно деловање Косова као регулаторне зоне у оквиру регулаторног блока Албанија-Косово, преноси Коха писање Top Channel-a.

Такође је почео са радом далековод од 400 кW између две земље.

Рама је рекао да је ово историјско достигнуће на које се чекало од 2010. године, а које је остварено тек 2016. године, док је разлог зашто није спроведен до сада био вето Србије.

„Напокон смо успели да дођемо до овог дана, што је, када погледамо уназад, трајало дуго. У фебруару 2010. године, влада је одобрила зајам за изградњу далековода Албанија-Косово, а према обећањима претходног премијера, линија је требало да буде завршена за две године, што је тада оцењено као историјски споразум. Без обзира на то што се са тим описом слажем, морам да подсетим да то није спроведено у дело. Не само да ништа није отпочето, већ је енергетски систем наставио да се деградира до те мере да је постао терет држави, доводећи Албанију у претњу од банкрота“, рекао је он.

Према његовим речима, Влада коју је водио завршила је овај пројекат за две године. Рама је поручио:

„Али ево нас после 4 године на завршетку пројекта, био сам са Исом Мустафом када смо објавили да је пројекат готов. Далековод није пуштен у рад тада, рећи ћу данас, иако ће то да иде у прилог онима који нас критикују, због вета Србије. Линија је тада постала талац формалности, у условима недостатка политичке воље. Српска страна пристала је да га призна само ако остане зависан од Србије. Ово је резултат регионалног Шенгена, пројекти који су од велике важности и који су били таоци великих речи и који су спречили Албанце да виде даље од свог носа.“

Рама каже да су уклонили тај вето и довели до овога данас – отварања и стављање у функцију овог пројекта.

„На крају ове приче, притиском на дугме, дали смо живот независном енергетском простору широм Албаније. Пуштање у рад линије имаће позитиван утицај и повећаће капацитет интерконективне мреже ОСТ. Довољно је видети слике медаље да бисте разумели шта је данас постало стварност, интеграција мреже и 24/24 интеракција ОСТ-а са КОСТТ-ом. Данас смо снажнији. На Косову је познато да постоје високи трошкови, јер то зависи од термоелектрана, а база производње је топлота. Сада смо у могућности да рационализујемо употребу енергије. И као Албанија смо по први пут у могућности када управљамо вишковима или недостацима“, рекао је Рама.

Текст је првобитно објављен на албанском језику на сајту Кохе.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 15. 12. 2020)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Расходи буџета су додатно увећани за две милијарде евра, биће потребно ново задуживање државе

Расходи буџета су додатно увећани за две милијарде евра, биће потребно ново задуживање државе

4.8 (4) Фискални савет је проценио да су предлогом ребаланса овогодишњег буџета неоправдано повећани трошкови …

Вама и Бриселским споразумом ће бандо издајничка да се позабави Служба за заштиту Уставног поретка

Вама и Бриселским споразумом ће бандо издајничка да се позабави Служба за заштиту Уставног поретка

5 (3) БЕОГРАД – Било би неодговорно да Београд повуче потпис са Бриселског споразума, иако је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend