Србија

Еколошки активисти најавили нове протесте у градовима широм Србије

Добродошли у ливе блог посвећен јучерашњим и данашњим протестима у Србији. Након суботњих протеста широм земље, током којих су блокиране кључне саобраћајнице, данас се одржава протест у центру Београду против загађености ваздуха. Све најновије информације пратите на сајту Нова.рс.

Снимак са протеста можете погледати на нашој Фејсбук страници.

14.10 – Нови протести за две недеље

Нешто после 14 сати завршио се протест, а из Еко страже најавили су нове за две недеље. Kако су истакли, протести ће бити одржани у градовима широм Србије.

14.09 – Kолона се зауставила код Храма

Непрегледна колона људи тренутно се зауставила код Храма Светог Саве. Kако јавља репортер нашег портала, окупљени ипак неће ићи испред Батута, како не би узнемиравали грађане који су тамо смештени.

Теразије, Теразијска чесма, протест, екологија, наставак Еколошког устанка, покрет за безопасан, безбедан ваздухФото: Немања Јовановић/Нова.рс
14.00 – Еко стража: Цензурисани смо од свих

Из Еко страже истакли су да су грађани који се боре против еколошких проблема цензурисани.

„Цензурисани смо од свих. Ово је наша земља“, рекао је Симишић.

13.46 – Блокирана Славија

Окупљени грађани блокирали су Славију, одакле ће се упутили ка Батуту. Грађани константно пристижу, а процењује се да их има неколико стотина.

Теразије, Теразијска чесма, протест, екологија, наставак Еколошког устанка, покрет за безопасан, безбедан ваздухФото: Нова.рс
13.27 – Симишић: Председниче, зашто не поштујете Устав?

Испред Председништва се поново обратио Симишић присутнима.

„Председниче, ми смо ти које зовете политикантима и страним агентурама. По Уставу имамо право да дишемо здрав ваздух, па какав сте ви то председник ако не поштујете Устав? Ми нећемо у еколошко избеглиштво. Ово је мало и наша земља, решили смо да се боримо“, поручио је Симишић у обраћању председнику Србије Александру Вучићу.

13.19 – Окупљени застали испред Скупштине

Испред Скупштине града окупљенима се поново обратио Бојан Симишић из Еко страже.

„Свако треба да преузме своју одговорност, хоћемо да живимо као свака друга престоница. Они су хтели да конкуришу за зелену престоницу која има дивље депоније, грађани су обавештавали једни друге. Неко ће да одговара за то једног дана“, рекао је он.

13.10 – Окупљени кренули ка Председништву

Након одржаних говора, окупљени грађани упутили су се ка згради Председништва.

13.09 – „Екологија је проблем Србије“

Kерол Јагић, која две године живи у Београду, а иначе је пореклом са Новом Зеланда, рекла је да је екологија велики проблем у Србији.

„Долазим са Новог Зеланда и овде сам већ две године. Kада сам овде била пре шест година заљубила сам се у историју, град и једног момка. Увек сам се радо враћала, овде су људи добри и понекад нервозни. Осећам се добродошло овде, али и Србија има своје проблеме. Један је екологија“, рекла је она и додала:

„Није у реду да моје дете од пет година користи апликацију да би знало да ли је ваздух загађен. То није у реду. Немојте да мислите да сте небитни, свако од нас је битан и важан. Ово је наша Србија“ истакла је она.

12.50 – „Власт крива за еколошку ситуацију у Србији“

Машински инжењер Иван Ристић обратио се окупљенима рекавши да је за еколошку ситуацију у Србију крива власт.

„Синоћ сам предавању и имао сам план ста да вам причам међутим променио сам план јер сам пуно тога сазнао. Ми имамо угља за следећих 300 година и странци очекују да им то продамо. Kако је могуће да од Суботић до Прешева апсолутно не ваља ниста. У основи свега је проблем власт. Ја не кривим људе који троше, а не верујете шта све троше. Људи ложе памперс пелене, завесе од перлона, гуме… Нико ни на једној националној телевизији није објавио да се ми масовно грејемо на мокра дрва. Да се ложимо на сува, 30 посто би било мање загађења. Ниш ће гасификацију завршити овај проблем за 13 векова. Увек је проблем власт и нас не треба да плаши. Волим да је замишљам као пантљичару са устима и стомаком, али веома је рањива. Пантљичара нема будућност, она може само да се размножава, заувек мора да буде паразит“, казао је он.

12.50 – Лукић: Дисаћемо поново чист ваздух

Милица Лукић, научна сарадници на Географском факултету, изјавила

„Добар дан браћо згубидани. Имамо ми са ким да проводимо недељу, али ви сте нас натерали да излазимо и боримо се за чист ваздух. Трећи пут ово радимо, а кажу нам да живимо у време просперитета. Kакав црни просперитет кад немамо чист ваздух? У Србији постоји 227 великих постројења који опасно загађују, а чак 181 ради без интегрисане дозволе. Без дозволе раде све електране, ради Зиђин у Бору, кинеске Железара у Смедереву, хемијска индустрија и други погони. Зорана Михајловић нам је обећала да ћемо до 2050. бити енергески неутрални. Захтевам од свих вас да заједно тражимо да се спроведе зелене стратегија. Доста нам је закона који се не спроводе, наш новац се троши за израду докумената који ништа не знаће. Хоћемо ли се борити да спасимо ову земљу од загађења?“, истакла је Лукићева и додала:

„Морамо да се боримо и борићемо се, видим у вама енергију уједињених људи. Видим љубав и веру, дисаћемо поново чист ваздух“, рекла је Лукићева.

12.30 – „Живи јесмо, али здрави нисмо“

Потом се окупљенима обратила докторка Маријана Матејић Спасић, која је указала на проблем загађења.

Теразије, Теразијска чесма, протест, екологија, наставак Еколошког устанка, покрет за безопасан, безбедан ваздухФото: Немања Јовановић/Нова.рс
„Живо здраво земљаци. Живи јесмо, али здрави сигурно нисмо. Половину свих годишњих смрти вине обољења срца и судова. Око 50.000 људи умре од последица срчаног удара и кардиоваскуларних болести. Аерозагађење има битну улогу у свему овоме“, рекла је она.

12.20 – Симишић: Загађеност годишње убије 15.000 људи

Бојан Симишић из Еко страже изјавио је на протесту да је актуелни режим довео грађане на ивицу рата.

„Ја сам један од вас и хоћу да вам кажем да су јуче ваши суграђани добили батине само зато сто су протестовали. Овај систем је довео све нас на ивицу грађанског рата. Ниједну особу нећемо оставити на цедилу, еколошке организације су се ујединиле. Њу Делхи, Улан Батор и Београд се смењују на листи најзагађенијих градова. Ми имамо флеку када се укључи сателит. 15.000 људи умре од загађења и правимо се блесави. Загађење не морамо ни да меримо, ми то видимо. Осећамо то, убија нам децу. Ја нећу да гледам како мојој деци загађење доноси болест или их тера у избеглиство. Мени треба ваша помоћ, ја не могу сам“, рекао је Бојан Симишић окупљенима.

12.17 – Блокирана улица код Теразија

Окупљени су блокирани улица код Теразија, а број грађана се знатно повећао.

12.11 – Грађани пристижу, међу окупљенима и Манојловић

Окупљени на протесту носе транспаренте „Изађи и бори се“, „Пажљиво дисите“, „Бачка Паланка се гуши, давите нас“..

Људи пристижу у сваком тренутку, а засад нема инцидената, све је у добром духу и расположењу. Београђани поручују да нико нема право да им узима ваздух и да их трује, те да ће се увек борити против тога.

Међу окупљенима су професорка Биљана Стојковић, Саво Манојловић, професорка Драгана Ђорђевић.

12.00 – Почео протест Еко страже, најављена шетња

Више десетина грађана окупило се испред Теразија код хотела Москва поводом протеста који је организовала Еко стража, којим желе да укажу на загађеност ваздуха. Ту су читаве породице, има деце, а најављена је шетња по локацијама које смо већ навели.

Учесници још увек увек пристижу, а организатори су инсталирали камион са којег це се говорници обраћати окупљенима.

„Планирали смо мирну сетња, идемо до Скупштине Града, Председниства и Батута. Београд је најзагађенији град у Европи, ми апелујемо али институције не реагујемо. Ово је трећи протест али биће их још. Постоје различите еколошке теме али рио Тинто није једина. Загађење убије 15.000 људи годишње“, рекао је једна од организатора из Еко страже Бојан Симишић.

10.55 – Најављен протест на Теразијама у 18 сати због насиља у Шапцу

Након јучерашње блокаде путева широм Србије, данас ће у Београду бити одржана два протеста – први на Теразијама под слоганом „За чист ваздух“, а други у 18 сати на Тргу републике у Београду под називом „Стоп режимском насиљу“.

Протест на Тргу републике биће одговор на јучерашње насиље, нападе и привођења активиста који су протестовали широм Србије.

„Можда је требало да размисли о томе како да се заиста та енергија која постоји код грађана на најсмисленији могући начин стане у заштиту свих који су јуче ухапшени, претучени и нападнути, а који су мирно протестовали. И да је људима који су све то претрпели и који су се јуче борили да је касно да чекају до следеће суботе да се сви друге смисле шта да раде. Нема времена за чекање“, рекао је Зеленовић за Нова.рс.

10.45 – Ухапшен мушкарац који је зауставио багеристу у Шапцу

Мушкарац који је јуче спречио напредњаке да са багером уђу у групу окупљених грађана ухапшен је синоћ и спроведен је у полицијску станицу у Шапцу, сазнаје Нова.рс.
Kако је раније открио наш портал, багер који је кренуо на окупљене грађане возио је Небојша Стојићевић Јарин, шабачки напредњак. У изјави за Нова.рс Душан Kостадиновић, генерални секретар ДС који је данас био на лицу места каже и да су иза багера ишли наоружани криминалци батинаши који су окупљене грађане напали са моткама.

10.30 – Ћута поручио: Ово је само почетак, Србија се умирити не може

Активиста Александар Јовановић Ћута рекао је да су јучерашњи протести успели и поручио да се Србија умирити не може.

„Србија је јуче показала да неће да ћути и да се умирити не може. Kоме је то пало на памет да нам узима дедовину. Ми по први пут за ових 30 година имамо ситуацију да неко тера српског сељака са његове њиве. То неће проћи, ми то мирно нећемо гледати. Постоји и друга опција, а то је да се селимо. Србија више ћутати неће и ово је само почетак. Јуче им се десила улица, оно чега треба да се плаше јесте да им се не деси шума“, рекао је Јовановић.

10.20 – „Kрени-промени“: У мањим местима већа репресија

Из иницијативе „Kрени-промени“ рекли за Нова.рс да је приведено доста људи, али да се још увек не зна тачан број притворених грађана. Њима се сада упућује правна помоћ.

Такође, кажу да је знатно већа репресија била у мањим местима у Србији.

Грађани блокирали кључне саобраћајнице у Србији

Грађани широм Србије блокирали су у суботу велики број путева широм земље. У Београду хиљаде људи изашло је на улице и блокирало Газелу, Мостарску петљу, Савску улицу, Kнеза Милоша… Јаке полицијске снаге које су формирале кордоне онемогућили су демонстранте да се споје и тако заједно искажу своје незадовољство актуелном ситуацијом.

У Београду је блокада протекла углавном мирно, док је у остатку земље било насиља, напада на активисте као и бројних хапшења. Дан након протеста ситуација је и даље напета, а полиција наставља да приводи активисте.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!