Економија

Економија све дубље тоне

Србија је у рецесији, индустријска производња је у паду, постоје наговештаји да ће пољопривредна производња такође бити мања. Мањи су извоз и увоз, а суочени смо с дефлацијом која је карактеристична за рецесију, изјавио је јуче Стојан Стаменковић, координатор публикације „Макроекономске анализе и трендови” (МАТ).

Стаменковић је упозорио да ће, уколико се не побољша динамика привредне активности, изостати ефекат фискалне консолидације.

– Нажалост, стране директне инвестиције биће мање него у прошлој години. Нема раста без инвестиција и зато сам песимиста у погледу текуће и следеће године.  Добро је што се фискална власт, приликом ребаланса буџета, није одлучила да повећа стопу ПДВ-а, мада није искључено да касније не посегну за том мером за повећање пореских прихода – рекао је Стаменковић.

На новинарско подсећање да је динар додатно изгубио вредност, он је одвратио да у томе не види ништа страшно.

– Држава, односно буџет има пара на свом динарском рачуну и држава још не троши паре са свог девизног рачуна на коме је милијарда евра арапског зајма. Ликвидност је, како су рекли, обезбеђена до марта. Када држава буде почела да продаје средства са девизног рачуна ради намирења буџетских корисника попустиће притисак на курс – сматра координатор МАТ-а.

По Стаменковићу, главни разлог за слабљење динара је то што банке повлаче средства, односно то што је враћање кредита веће него што је прилив нових кредита.

Што се тиче потенцијалног аранжмана из предострожности с Међународним монетарним фондом, Стаменковић очекује да би разговори могли да почну крајем године када се буде видело шта ће бити урађено у ребалансу буџета, као и у буџету за наредну годину.

Сарадник МАТ-а Гордана Вукотић-Цотич јуче је подсетила да је инфлација у овој години чак три пута била негативна.

– Дефлационе тенденције лоше су за задужену земљу, јер дестимулишу инвестиције, а без тога нема привредног раста и повећања државних прихода. По нашој процени, инфлација се до краја године неће вратити у границе циља (четири одсто, плус минус 1,5 поена) и због тога што је изостало поскупљење струје – рекла је Вукотић-Цотич.

——————————————————————–

Брига за железару

Бринем за исход преговора за железару. Остаје да сачекамо да видимо да ли ће се преговори с инвеститором завршити онако како је премијер наговестио. Искуство нам, међутим, показује да је то промашена инвестиција од почетка и све анализе су показале да она не може да послује профитабилно чак и да држава преузме све дугове. Уколико се проблем железаре не реши, то ће оптеретити фискалну  консолидацију, рекао је Стојан Стаменковић.

 
Ј. Рабреновић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Brži izlazak Srbije iz krize.u kojoj se sada nalazi zbog čega ispaštaju njeni gradjani srbije..bolji život nam kreće tek.od 2015.gradjani srbije će biti srećniji.i zadovoljniji od naredne..godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!