Економски план напредних скакаваца је да продају и „Галенику“

0
(0)

СВАКО од 17 стратешких предузећа које буде имало законску могућност да ради, радиће и после 31. маја ове године. За оне којима суд одобри унапред припремљени план реорганизације, попут „Икарбуса“, суд ће контролисати и да ли се тај план поштује. Ако се покаже да не могу да испуњавају обавезе, ићи ће у стечај. Ми закон и заштиту од принудне наплате нећемо продужавати.

Ово за „Новости“ каже министар привреде Жељко Сертић. Када је реч о случајевим попут „Ресавице“ и „Бора“, где би гашење фирме оставило у беди читаве области, држава ће наредних година ојачати социјалну политику.

– Не можемо да успоставимо стопроцентне економске принципе свуда. Морамо да покажемо социјалну одговорност. Слажем се са тим да нама фирме не смеју да буду социјалне установе и радимо на томе. Пробаћемо да кроз буџет повећамо социјална давања за таква подручја, али не да компанија буде та која даје помоћ.

Када ће бити расписан јавни позив за „Галенику“?

– Очекујемо ових дана. Имамо компаније које преговарају са приватизационим саветником. Важан нам је транспарентан и јаван процес. Верујем да можемо и „Галенику“ да продамо. Део дугова из комерцијалног пословања руководство је успело да смањи. „Галеника“ има озбиљно тржиште и наш задатак је да јој помогнемо да настави производњу. То ћемо учинити и са ФАП-ом, „Петрохемијом“. То су компаније које у неким периодима могу да раде. Проблем је из прошлости. Није морало толико предузећа да буде заштићено. Наше фирме су научиле да дођу испред Владе и кажу – дајте нам паре.

И Влада попусти. Можда зато и долазе?

– Владе су увек попуштале и ту је проблем. Ми смо рекли да не може више тако. Да ли ће то коштати неког гласа, није битно. Наша одговорност је да прекинемо са таквом економијом.

Како ћете обезбедити избор директора на конкурсу?

– Ти директори су били изабрани по претходном закону. Не можете некоме да прекинете мандат. Ми нећемо расписивати конкурс за сва предузећа. Онима који су изабрани 2012. истиче мандат 2016. или 2017. и тада иду по новом закону. Сва предузећа која немају директора, иду на конкурс. Рок од годину дана важи за све в. д. директора. Држава расписује конкурсе, то није ствар избора предузећа.

У Години смо предузетништва. Какве резултате очекујете?

– Важно је и колико ће нових предузећа и нових запослених бити, али постоји још један аспект Године предузетништва који је за мене важан – хоћемо ли успети да покренемо друштво у једном другом правцу. Дефинисали смо отвореност државе. Постоји један отворени програм. Зовем све да буду учесници у овом програму, важна нам је контролна функција. Начин да се то избалансира, да то не буде репресија, јесте самоконтрола. На сајту постоји и апликација у којој ће за сваки пројекат, за сваки динар бити уписан назив фирме, ПИБ, средства која су додељена и реализација. Свих 16 милијарди динара треба да буду фокусирани на развојне пројекте. Ако не иду у правцу какав желимо, ако нема заинтересованости – ми ћемо лако то моћи да преименујемо.

МЕЊАМО СТВАРИ

ВИ сте из предузетничких вода прешли у државну службу. Где је лакше?

– Када имате своју фирму, циљ је јасан. Овде су вам циљеви да допринесете општем добру. Веома је тешко радити јавни посао. Када сте предузетник, суочавате се са администрацијом. Са оним што данас покушавамо да променимо. Када дођете на ову позицију, а ја сам прошао три степеника, приватни посао, Привредну комору и сада сам део Владе, имам могућности да мењам ствари. И ми се озбиљно трудимо и веома сам поносан на резултате које смо направили.

С. БУЛАТОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Галеника: Распродаја под заветом ћутања (видео)

0 (0) Галеника, прва и некада највећа фабрика за производњу лекова, основана је 1945. Продата …

Тамна је ноћ… (видео)

0 (0) Драган Марковић Палма је: 1)нешто најбоље што се десило српској политичкој сцени; 2) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend