Бившем директору „Галенике” укинута пресуда, суђење се понавља

5
(1)

Aпелациони суд у Београду укинуо је осуђујући део пресуде којом је на шест година затвора био осуђен бивши директор „Галенике” Ненад Огњеновић, а његови сарадници на казне од 10 месеци до три године затвора поводом оптужби да су злоупотребама оштетили ту фармацеутску кућу, и наложио да им се суђење понови.

Истом одлуком, која је данас објављена на сајту суда, потврђен је ослобађајући део пресуде у односу на Огњеновића, Горана Орлића, Жељка Јововића, Љубицу Прицу и Милана Владовића.

Владовићу је међутим потврђена казна од годину кућног затвора и новчана казна од 90.000 динара, због пореске утаје, пренео је Танјуг.

Поред Огњеновића, суђење се понавља генералном директору „Велефарма” Драгољубу Вучићевићу, као и предузетнику Драгану Павловићу.

Апелациони суд је указао да је део пресуде укинут, јер је за сада нејасан закључак првостепеног (Специјалног) суда о постојању фиктивне пословне јединице привредног друштва „Фарма трејд” у време извршења кривичног дела 2008. године.

Извештај ФЕДПОЛ-а датира још из 2012. године па се, како каже суд, из њега не може на поуздан начин закључити да ли је у релевантном периоду на датој адреси у Цириху било представништво, огранак или пословна јединица овог привредног друштва или не.

Код овог закључка Апелациони суд наводи да је имао у виду „и чињенице да је ова компанија уредно регистрована на Маршалским острвима и у Агенцији за привредне регистре у Београду, да има свој рачун у Цириху и да је неспорно да је Вучићевић као генерални директор привредног друштва ‘Велефарм’ 24. децембра 2008. године са банком закључио уговор о кредиту од 4.990.000 евра и из ових кредитних средстава истог дана извршио авансну исплату купопродајне цене по уговору на рачун ‘Фарма трејд’”.

Што се тиче осталих делова укинуте пресуде, Апелациони суд је указао да садржи битне повреде одредаба кривичног поступка.

Огњеновић се у овом случају теретио за четири кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, од којих је за једно ослобођен.

Ово је такозвани случај Галеника 1, док је Галеника 2 још у току.

Овај случај покренут је у мају 2013. године.

Против оптуженог власника занатске радње и привредног друштва „Ливница Јеремић” Миодрага Јеремића и директора „Фарма трејда” Радослава Секулића, поступак је обустављен јер су у међувремену преминули.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Државни вакцинатор Кон би сада да вакцинише преко три милиона Србаља, од ђутуре провизија 4.485.000 €

4 (5) Србија данас: Државни вакцинатор Предраг Кон би да вакцинише преко три милиона Србаља …

Бивши оперативац МУП-а Милан Думановић о повезаности Вучића, Брана Мићуновића и Мила Ђукановића (видео)

5 (7) Милан Думановић, бивши оперативац МУП-а говори за СРБИН.инфо о повезаности криминала Александра Вучића, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend