Србија

Мора да си покрадену лову извукао из Москве и пребацио на сигурније место

 Министар спољних послова и председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је да Србија неће уводити санкције Русији све док таква одлука не буде у функцији очувања националних интереса државе.

Дачић је казао да у овом тренутку увођење санкција Русији није интерес Србије, јер се, поред економских, може штетно одразити и на политичку подршку када је питању Косово и Метохија.

На питање да ли је у последњих неколико месеци дошло до заокрета у политици СПС-а према Русији и да ли оставља могућност да Србија у 2023. години уведе санкције Руској федерацији, Дачић је рекао да нема никаквог заокрета у односу СПС-а према Русији.

Ми Русију сматрамо за пријатељску државу, с којом имамо дубоке историјске, културне и све друге везе. Не слажемо се с њеном операцијом у Украјини, што је садржано и у ставу наше државе пред УН. Али сматрамо и да не треба да уводимо економске санкције, зато што смо једина држава у Европи која је искусила такве мере и добро знамо да оне не решавају политичке проблеме. Србија ће по том питању следити искључиво свој интерес, као и до сада. А то значи да нећемо дозволити да наши грађани, економија и развој трпе због било чега, јер ниједан интерес није виши од тога

„Ми Русију сматрамо за пријатељску државу, с којом имамо дубоке историјске, културне и све друге везе. Не слажемо се с њеном операцијом у Украјини, што је садржано и у ставу наше државе пред УН. Али сматрамо и да не треба да уводимо економске санкције, зато што смо једина држава у Европи која је искусила такве мере и добро знамо да оне не решавају политичке проблеме. Србија ће по том питању следити искључиво свој интерес, као и до сада. А то значи да нећемо дозволити да наши грађани, економија и развој трпе због било чега, јер ниједан интерес није виши од тога“, казао је Дачић.

Упитан да ли постоји могућност да Србија ипак уведе санкције Руској федерацији, Дачић је рекао да је политика Србије заснована на сопственим интересима.

„Нема ниједног разлога да променимо наш став да ћемо увођење санкција Русији процењивати у складу с нашим интересима. У овом тренутку то није наш интерес, јер се, поред економских, може штетно одразити и на политичку подршку када је питању Косово и Метохија“, казао је он.

На питање који интерес може да има Србија, па да уведе санкције Русији, Дачић је казао да је питање граница до које се могу издржати притисци Запада те врсте.

„Као што је и председник Србије (Александар Вучић) рекао, ми ћемо процењивати где је граница до које можемо издржати притиске те врсте. Граница јесте када би то постало неиздрживо за Србију“, нагласио је шеф дипломатије.

Коментаришући то што у последњих годину и по дана није отворен ниједан кластер у преговорима са ЕУ, шеф дипломатије је рекао да Србија у својим реформама иде много брже него што то показује број отворених и затворених поглавља.

„Ми смо још у јуну били спремни за отварање кластера 3, у којем су и нека поглавља која смо и раније отворили. Али ЕУ је опет ишла политичким интересом, при чему је Србија остала ускраћена. Обично се каже да је само Србија крива што не напредује брже. Али није тако, има много, ако не и већине разлога на страни Европске уније и њених политичких приоритета. Овде је очигледно да ЕУ наш пут ка чланству у ЕУ мери успехом дијалога с Приштином. Може Србија да напредује у реформама колико год хоће, али ако нема напретка у дијалогу с Приштином, неће бити ни напретка у евроинтеграцијама. Медјутим, чак иако би постигли одредјени споразум с Приштином, нико из ЕУ није у стању да нам каже шта бисмо тиме добили“, казао је он.

Углавном нема никаквог објективног разлога, додао је, да у 2023. Србија не отвори још неки преговарачки кластер, за то је спремна, а да ли ће бити спремна ЕУ то ће она морати да каже.

На питање да ли ће спољна политика Србије у 2023. години бити усклађена са заједничком спољном и безбедносном политиком Европске уније, Дачић је рекао да хоће у оној мери „колико се то подудара с нашим спољнополитичким интересима“.

Не можемо и не морамо другачије, зато што нисмо у пуноправном чланству у ЕУ, а до тада имамо времена да ускладимо наше спољнополитичке интересе. Друго, и око овог питања влада прилично лицемерје, када критикују Србију што није ускладила 100 одсто своју спољну политику с европском. Ни све чланице ЕУ немају све време усклађену спољну политику с Унијом чији су члан

„Не можемо и не морамо другачије, зато што нисмо у пуноправном чланству у ЕУ, а до тада имамо времена да ускладимо наше спољнополитичке интересе. Друго, и око овог питања влада прилично лицемерје, када критикују Србију што није ускладила 100 одсто своју спољну политику с европском. Ни све чланице ЕУ немају све време усклађену спољну политику с Унијом чији су члан. Медјутим, наша је обавеза да ускладјујемо спољну и безбедносну политику с ЕУ. Наш степен ускладјености је пао јер нисмо увели санкције Руској федерацији. Све док не будемо знали шта ће бити с нашим територијалним интегритетом, нећемо моћи да усагласимо нашу политику са ЕУ“, оценио је шеф дипломатије.

Говорећи о Косову и Метохији, и да ли је повлачењем Српске листе из косовских институција престао да важи Бриселски споразум, Дачић је казао да Приштина не поштује споразум већ 10 година, јер никада није спровела једину обавезу коју је имала – да формира Заједницу српских општина.

„У мандату Аљбина Куртија, Бриселски споразум је погажен небројено пута. Још у марту када је по његовом налогу смењена председница Основног суда у Косовској Митровици Љиљана Стевановић, па када су Србима јесенас претили одузимањем таблица и личних карата, а нарочито последњим смењивањем шефова полиције у српским срединама. Све то време се врши насиље над Србима на северу Косова, Куртијева полиција упада без ичијег одобрења, хапсе недужне људе, одузимају њихову имовину, притисак је несносан“, казао је он.

Додао је да је излазак Срба из косовских институција изнудјен услед неиздрживог притиска, терора и непрестаног кршења свих постигнутих споразума, укључујући и Бриселски споразум.

Упитан да ли би с овим искуством у преговорима с Приштином потписао споразум о интеграцији српске заједнице, као и српских институција и привредних друштава у косовски систем, Дачић је рекао да ни пре потписивања Бриселског споразума услови за живот српске заједнице нису били много бољи.

„Стални притисак на српску заједницу је константа политике Приштине, без обзира ко је тамо на власти. Ми смо склопили споразум с Приштином, уз посредовање и гаранције ЕУ, у доброј вери да можемо да кренемо у решавање отворених проблема и да пре свега обезбедимо гаранције за миран живот Срба на Косову и Метохији. Нико од нас није имао илузије да ће Бриселски споразум донети преко ноћи спокојан живот Србима на Косову, ни да ће решити све проблеме. Али од нечега је морало да се почне“, казао је шеф српске дипломатије.

Нико разуман, додао је, није могао да очекује да ће се после 10 година неко у Приштини одлучити на ескалацију и отворену репресију, „као што то ради Курти“.

„То што ради Курти је његов очајнички покушај да се сруши све што се до сада мукотрпно градило и да се стање врати на 2008, када су били уверени да је њихова такозвана независност свршена ствар“, нагласио је Дачић.

На питање ако дође до формирања Заједнице српских општина по Уставу Косова, да ли ће Србија задржати надлежност над здравством, образовањем и институцијама културе у српским општинама на Косову и Метохији, Дачић је рекао да ЗСО мора да буде формирана онако како је дефинисана Бриселским споразумом.

„А он предвиђа управо надлежност у областима које сте поменули и још у економском развоју, урбанизму и руралном развоју“, објаснио је он.

На питање које су највеће грешке које су власти у Београду починиле у последњих 10 година када је у питању решавање косовског питања, Дачић је казао да у том периоду није било грешака или погрешних одлука.

„Тога је било раније у неким важним ситуацијама. Али мислим да смо некад превише веровали уверавањима међународних посредника да могу да утичу на Приштину да спроведе договорено. Рачунали смо да имамо посла с одговорним владама великих европских земаља, али некада је од њих ишло најобичније навијање за Приштину, а против Београда. На пример, нико не може да ме убеди да је Рамуш Харадинај могао сам, без ичије подршке, да држи нечувене санкције на робу из Србије годину и по дана. А за тих годину и по наш дијалог је стајао у месту“, казао је министар.

Кад је Курти дошао на власт, додао је, он је био звезда међу европским политичарима и медијима – да је борац против корупције, ново лице неукаљано ратом, реформатор, левичар.

А испоставило се оно што ми причамо од првог дана, да је обичан шовиниста који хоће да истера Србе с Косова и Метохије. Нека им та звезда европске политике објасни зашто забрањује долазак српском патријарху у српски манастир да служи божићну литургију? Тако нешто се никада у свету није догодило, чак ни у време ратова

„А испоставило се оно што ми причамо од првог дана, да је обичан шовиниста који хоће да истера Србе с Косова и Метохије. Нека им та звезда европске политике објасни зашто забрањује долазак српском патријарху у српски манастир да служи божићну литургију? Тако нешто се никада у свету није догодило, чак ни у време ратова“, истакао је Дачић.

Упитан да прокоментарише изјаву председника Александра Вучића да се Србија, када је реч о косовском питању, налази у позицији „пацова у углу“, Дачић је рекао да није пристојно да тумачи председникове изјаве.

„Али асоцијација је свима јасна – немојте никог да сатерате у угао, мораће да се брани и скочиће вам на главу.Срби на Косову и Метохији су сатерани у угао, Курти их је натерао да се бране свом снагом, и у томе имају сву подршку Србије. Изашли су из косовских институција јер не могу да буду у њима док се врши отворено насиље над њиховим сународницима“, рекао је он.

Упитан да ли очекује да београдски избори буду организовани на пролеће, као што је било најављивано, Дачић је рекао да је присталица одржавања избора у четворогодишњем ритму, не само у Београду, него на свим нивоима.

„Мислим да у овом тренутку нема разлога за неке скоре изборе у Београду, јер је већина стабилна и убедљива, ништа не омета њен рад, а нарочито је не омета неки наводни мањак легитимитета о којем говори опозиција. У сваком случају, избори се расписују онда када за то постоји већинска политичка воља. Ако такве воље буде, СПС је за њих спреман у сваком тренутку, а изаћи ћемо онако како се будемо договорили с нашим главним партнером, а то је СНС“, рекао је Ивица Дачић у интервјуу за Новинску агенцију Бета.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!