fbpx
Насловна / Србија / Економија / Економски убица Вучић заједно са Светском банком ратује против ЕПС-а и Србије
Економски убица Вучић заједно са Светском банком ратује против ЕПС-а и Србије 1

Економски убица Вучић заједно са Светском банком ратује против ЕПС-а и Србије

Тек што је Милорад Грчић, в. д. директора Електропривреде Србије објаснио представницима Светске банке у Србији да није тачно да запослени у овом јавном предузећу имају највеће плате у земљи, а да им је услуга једва осредња, Александар Вучић, премијер Србије изјавио је да више верује Светској банци, него ЕПС-у.

– Више верујем Светској банци него ЕПС-у, шта да вам кажем. Не мислим да је Светска банка говорила да ЕПС лоше послује, или да ништа није урађено, али оно што морамо да урадимо у неколико области, то је да кажемо како хоћемо да ЕПС изгледа за пет или 10 година – рекао је Вучић у Обреновцу.

Мандатар за састав нове владе додао је да не може све да се уради за пет месеци.

– Не можете да се изборите са оним што је стварано 40-50 година. Ту није све лоше. Имате и доста добрих ствари, али можемо да видимо шта је ту шта можемо да мењамо, и сваке године ћемо да мењамо, и ја сам ту сам најчешће сагласан са Светском банком – рекао је Вучић.

Само пре два дана шеф канцеларије Светске банке у Србији, Тони Верхеијен, написао је на блогу Б92 да ће струја морати значајно да поскупи уколико не буду смањене плате запослених.

– Не предузме ли се ништа, ЕПС ће опет тражити паре, од државе па ће у крајњој линији то платити порески обвезници – написао је Верхеијен, додајући да су за спречавање суноврата ЕПС-а и поништавање свега што је урађено у финансијској консолидацији битне три ствари: цена, трошкови запослених и инвестиције.

Смањење плата запослених за 15 одсто, које је предвиђено планом финансијске консолидације, неопходно је да се ЕПС не би „сурвао низ литицу”, сматра Верхеијен.

Упитан како коментарише изјаву премијера Вучића да више верује Светској банци него ЕПС-у, проф. др Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбора овог јавног предузећа, каже, да не зна ко саветује премијера.

– ЕПС позитивно послује и има новца на рачуну. У првом кварталу ове године добитак је око 13 милијарди динара, што је превазишло план владе, а при томе, ЕПС није буџетска фирма, већ само пуни касу државе. Када се све то зна, онда сви напади на ЕПС последњих дана више личе као да неко хоће да сроза име и вредност фирме и да је купи испод цене. Тако нови власник аутоматски добија и монопол на тржишту, што не сме да се догоди – сматра Ковачевић.

Подсећамо, у Меморандуму економске политике који је Влада Србије потписала са ММФ-ом јасно је предвиђено да држава треба да нађе стратешког партнера за ЕПС.

Ковачевић још додаје да је боље да Светска банка каже да се ЕПС-у дугује 1,5 милијарди евра за неплаћену струју, а што је веће од дефицита Србије.

– ЕПС нема ни вишак радника. Сад би могло да се запосли 1.000 инжењера. Светска банка је и раније имала обичај да за анализе пословања ангажује неке своје стручњаке који им приказују нетачне податке, па ће бити да је то и овог пута урађено – каже први човек Надзорног одбора ЕПС-а.

Милан Ђорђевић, председник синдиката ЕПС-а, каже да тврдње стручњака да су у ЕПС-у најбоље плаћени радници у Србији, који су чак у 2015. години повећали плате за пет милијарди динара у односу на 2014. годину, нису тачне.

– Просек зарада је око 41.000 динара. То је бар лако проверљиво. Нека господа из Светске банке дође и увери се на лицу места у све што им је сумњиво у ЕПС-у. Најпре да посете руднике и копове који раде 365 дана и да им каже да због тако високих плата о којима они говоре од почетка године пензију није доживело 73 рудара, истиче Ђорђевић.

Он додаје, да вишак радне снаге не постоји, јер је због природног одлива запослених у пензију отишло око 1.500 њих. При том је у последње две године било забрањено примање нових, тако да ништа од навода стручњака Светске банке не стоји, закључује Ђорђевић.

Нетачни подаци Светске банке о ЕПС-у

Подаци које је шеф канцеларије Светске банке у Србији незванично објавио говоре о Плану финансијске консолидације с подацима из 2014. и 2015. године, а не о новим који су им достављени, наведено је у јучерашњем саопштењу ове компаније.

На званичном састанку са Светском банком тек треба да се анализирају нови подаци Светске банке, које је ЕПС јуче добио и евентуално коригује постојећи модел.

– У кратком временском року уочили смо неколико неправилности од којих издвајамо енергетске податке о увозу и извозу електричне енергије који нису тачни – истичу у ЕПС-у.

Истовремено, при изради финансијских резултата експерти Светске банке нису узели у обзир статусне промене које су се у ЕПС-у догодиле током 2015. године, што значајно утиче на резултате.

Цене за комерцијалне купце, које су коришћене при изради модела, знатно су ниже од цена које ЕПС остварује у 2016. години, закључено је у саопштењу ЕПС-а.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОПОЗИЦИЈА ПРОЗИВА ВУЧИЋА због панцира: Није ваљда да се плаши својих поданика? 11

ОПОЗИЦИЈА ПРОЗИВА ВУЧИЋА због панцира: Није ваљда да се плаши својих поданика?

Снимак председника Србије Александра Вучића током отварања ауто-шпута „Милош Велики“ на коме се види да …

Две деценије шизофрени српски председник призива своју смрт: Зашто треба спалити Вучића 13

Две деценије шизофрени српски председник призива своју смрт: Зашто треба спалити Вучића

Нормалан човек умире једном, Александар Вучић сто пута дневно. У маркетиншке сврхе, да би се …

3 Коментара

  1. Ta шиптарчина је и доведена на чело окупационе власти да све распрода и уништи. Ако тако и треба слепцима који ћуте и допуштају болеснику да уништава све чега се дохвати.

  2. Господин Теодоровић је почео са петицијом за опозив председника државе Николића. Што је врло паметно јер од главе риба смрди. Николић је врло добро знао да је Вучић болестан човек и да може да направи хаос у Србији и то већ чини. Уколико се не успе у томе, могло би да сви изађемо на протест и да се не растурамо док не поднесу оставку. Међутим већину грађана баш брига да излазе на протест. Онда значи пристаће да их Вучић прода са све државом. И нека када не желе да виде шта та битанга ради ?

  3. Jedino sto se slazem sa vladajucom strukturom je to da treba smanjiti plate zaposlenima u EPS-u jer obicni monteri kod njih sa srednjom skolm(lll ili lV stepen)primaju preko 70000 hiljade dinara platu,dok profesori u skolama sa visokom strucnom spremom primaju dohodak za 40% manje.Treba uvesti platni razred ,pa prijatelju nemozes sa srednjom skolom biti placen vise nego sa fakultetom.Kada monteri imaju toliko mogu zamisliti kolko rukovodeci kadar prima platu.Zasto bi mi obicni gradjani koji redovno izmirujemo obaveze i placamo uslugu sa svojom minimalnom zaradom punili dzepove nekom.Cast izuzetcima odnosno rudarima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *