ЕКСКЛУЗИВНО: Шиптарски терористи који припадају радикалним исламистичким организацијама ударају око Видовдана!

0
(0)

ТЕРОРИСТИ са Косова и Метохије планирају да, између 25. и 28. јуна, изведу три терористичка напада на југу земље и у централној Србији. Планиран око Видовдана, удар би требало да личи на класичан терористички акт радикалних исламиста, али прави циљ је уклањање опасних сведока који би могли да дају крунске доказе против бивших лидера ОВК, позиционираних у привременим косовским институцијама.

Ово, за „Новости“, каже генерал Момир Стојановић, бивши први човек ВБА и актуелни председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности.

– Све док не буду уклоњени кључни сведоци, бивши припадници ОВК неће дозволити формирање новог суда за ратне злочине на Космету. Помиње се да би суд могао да буде основан у септембру, што би значило да имају два-три месеца за уклањање сведока – каже Стојановић и додаје да је то била позадина недавних сукоба и у Куманову, где су свесно жртвовали један број Албанаца да би ликвидирали незгодне очевице.

Ово се, иначе, случајно или не, поклапа са позивом припадника Исламске државе из Босне и са Косова истомишљеницима на Балкану. Видео-снимак, под називом „Част је у џихаду, порука Балканцима“, објавио је Ел Хаџат, пропагандни центар формиран да би поруке исламиста допрле до западних гледалаца. Снимак траје око 22 минута, и у њему су, између осталих, приказани припадници ИД са Балкана.

ИЗ БОСНЕ 420 ТЕРОРИСТА

Што се тиче особа попут Абу Мухамада и Абу Џихада, који се појављују на снимку и позивају на акције у БиХ, реч је о људима који су пре годину отишли из БиХ у ИД, преко Нусрета Имамовића, вехабијског вође из Горње Маоче. – Један од те двојице је погинуо у борбама, али је јасно да њиховим укључивањем у овај снимак ИД рачуна на подршку из БиХ, и то је оно што мора да забрине све безбедносне агенције – каже Џевад Галијашевић. Он тврди да у ИД има око 420 бораца из БиХ, а да је око 150 људи у Босни који су били на страним ратиштима.

Неколико бораца из балканских земаља позива муслимане да оду у Ирак и Сирију, „где могу достојанствено и безбедно да живе са својим породицама“. Међу идентификованима су Абу Билкис, познат као Ал Албани, Абу Мукатил, познат као Ал Косово, као и Абу Мухамед Ал Босни. Џихадисти су онима који не могу да емигрирају поручили да покрену нападе против „диктатора на Косову, Македонији, Албанији“ и у региону.

– Постављајте експлозив испод њихових аутомобила и кућа. Узмите отров и сипајте им у јело или пиће… Убијајте их на сваком месту и где год стигнете – поручили су џихадисти.

Да ли је и како овај снимак повезан са планираним терористичким нападима око Видовдана, задатак је којим треба да се позабаве обавештајно-безбедносне службе. Други њихов задатак, по генералу Стојановићу, јесте да открију да ли постоји икаква веза између бораца ИД који су се вратили из Сирије и Ирака, и политичких лидера на Космету, југу Србије и у Рашкој, који заговарају сецесионизам и цепање Србије.

– Питање је да ли верски фанатици могу да буду инструментализовани ради одвајања дела територије Србије – каже Стојановић. – Ако могу, то је веома опасно. Према обавештајним подацима, на страним ратиштима, за ИД се до сада борило око 300 грађана са КиМ и око 90 њих из Рашке области, док је у Украјини ратовало око 30 припадника четничког покрета. Контакте које остварују на ратишту, одржавају и по повратку у Србију. Када се томе дода и велики број бораца ИД из БиХ, може се рећи да је простор Балкана велики безбедносни изазов.

Ни проф. Мирољуб Јевтић са Факултета политичких наука није изненађен најављеним нападима у региону. Како каже, од људи који су отишли у Сирију и Ирак да ратују другачије понашање се не може очекивати, али за то нису криви они, него српска политичка елита која већ деценијама не разуме какав је утицај вере на политику.

– Деведесет одсто муслимана нису терористи, али сваки аутентични муслиман јесте против секуларног концепта државе, какав нуде западне демократије. То је проблем у целој Европи, где се свакодневно мења бирачко тело. Што се тиче Србије, терористички акти ни овде, баш као ни другде, нису искључени, а претпоставке је створила држава јер је дозволила да се створе радикалне исламистичке базе у Београду, Нишу и Крагујевцу – каже Јевтић.
Како наводи, радикални исламисти долазе у централну Србију с Космета још од 1999. инфилтрирајући се међу избегле и расељене.

И Слободан Јанковић, научни сарадник из Института за међународну политику и привреду, сматра да би џихадисти могли да буду повезани са албанским елементима на Космету. Он актуелни позив Балканцима види не само као класичан позив на мобилизацију, већ и као део медијске кампање ИД, која се рекламира као војска „бескомпромисних бораца“, који константно шире поље деловања, па то више нису само Сирија или Ирак, већ и делови Јемена, па Балкан…

ОПРАВДАЛИ ЗВОРНИК

Клип је, иначе, емитован на сајту vijestiumeta.com, који је у БиХ већ годинама познат по ширењу вехабијске пропаганде. Недавно је на поменутиом сајту објављен и текст о терористичком нападу у Зворнику, где је оправдан напад Нердина Ибрића на полицијску станицу, у којем је убијен полицајац Драган Ђурић.
– Овај позив може да има утицај на појединце, који ће покушати напад попут оног у Зворнику. Али, такви појединачни акти могући су и невезано за ИД. Што се тиче напада већих размера, они би могли да се десе само на миг Запада, у контексту притиска на Србију. Али, то тренутно не видим као могућу опцију с обзиром на то да Влада чини све да одржи добре односе и са САД и са Русијом – каже Јанковић.

Овај шокантни видео, у којем борци ИД врбују истомишљенике по Балкану, постоји већ годину дана – само се чекао прави тренутак да се пусти у етар, тврди Џевад Галијашевић, екперт за борбу против тероризма.

– Пошто у БиХ долази папа, а стиже и генерал Џон Ален, специјални изасланик председника САД за стварање глобалне коалиције против ИД, радикални исламисти су схватили да је сада права прилика да пошаљу пошаљу поруку – каже Галијашевић.

Порука је пажљиво направљена и у њој је садржан и део који се односи на БиХ, где се један од бораца обраћа на босанском језику. То је потврда да у ИД има доста ратника из Босне.

– Циљ је изазивање страха код свих грађана Балкана, али и јасна порука да ИД побеђује Ал каиду и преузима њене чланове – наводи Галијашевић.

СТЕФАНОВИЋ: ПОЈЕДИНЦИ „ПОД МЕРАМА“

Министар полиције Србије Небојша Стефановић рекао је да свако ко жели да угрози Србију може да очекује жесток одговор.

– Нећемо дозволити да неко на нама испробава терористичке нападе – рекао је Стефановић, и додао да спотови нису изненађење и да службе безбедности прате ситуацију и предузимају мере да не дође до преливања тероризма и нестабилности из региона у Србију. – Полиција је већ упозоравала на опасност од радикализације, пре свега младих људи, и неки од тих људи су под мерама контроле безбедносних служби.

 

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ – С. МИШЉЕНОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Само су српске жртве “непознатог порекла“ док се и идентит и број “албанских“ зна и пре ископавања гробница

5 (2) Такозвани „премијер“ косовских сепаратиста Авдулах Хоти саопштио је да су у Ораховцу и …

Бурно у Kосовској Митровици: Грађани чувају апотеке од шиптарске полиције (видео)

5 (7) У центру Северне Митровице, испред једне од апотека негодовала је група грађана, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend