„ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ“ Изгубили фотеље, задржали плате

0
(0)

ДИРЕКТОРСКЕ функције су се одрекли, али су плату ипак задржали. Овако се завршила смена прва43 од планираних 300 руководилаца, колико треба да буде разрешено директорске фотеље у „Електропривреди Србије“. Иако је планирано да им плата, која је просечно 100.000 динара, буде смањена за око 30 одсто пре два месеца, једино што су изгубили јесте – звање.

Слично ће проћи и око 40 руководилаца у дистрибуцијама ЕПС по Србији, који треба да остану без функције током лета. План за реструктурирање подразумева смену директора на локалу, па ће од њих 60 остати свега 20.

– Средином марта су укинуте 43 позиције, али се најчешће радило о заменицима директора или баш специфичним случајевима које више нико није могао да толерише, а то су руководиоци који су руководили сами собом – кажу у једној од дистрибуција ЕПС. – Пристали су да буду смењени само ако им се не дира плата. По сличном принципу очекује се и смена по градовима Србије. У дистрибуцијама које имају девет или 12 директора, број руководилаца ће се смањити на четири.

НЕСТАЈУ ДИРЕКЦИЈЕ

КАДА се зависна предузећа буду од садашњих 14 „прекројила“ на свега три, ЕПС би могао да направи дневну уштеду од 100.000 евра или чак 36 милиона евра годишње, самтрају у ЕПС. Укинуто је 13 дирекција и смањен број сектора са 65 на 35. Прва фаза програма реорганизације предвиђа да до 1. јула сва привредна друштва за производњу угља и електричне енергије буду интегрисана у ЕПС. Програмом реорганизације ЕПС, предвиђа се да ЕПС до средине 2016. године постане акционарско друштво.

План за промене у „Електродистрибуцији“ предвиђа „сечу“ фотеља принципом спајања функција. Тако је, на пример, до сада постојао посебан директор за финансије, а посебан за правне послове, а новом систематиком ће за ове послове бити задужен само један човек. Спојиће се и функције руководилаца одржавања и управљања системом, као и директора градске и ванградске дирекције. Милојко Арсић, професор на Економском факултету у Београду, каже да је било очекивано да реорганизација у ЕПС неће подразумевати и смањивање плата директора.

– Није изненађење што нису променили зараде онима који више не обављају директорску функцију – каже Арсић. – Проблем ЕПС је што је у предузећу много непотизма и то ће се најтеже искоренити. Запошљаване су целе фамилије, кумови, тетке, пријатељи, комшије. Они су сви повезани и вуку једни друге. Ипак је битно да реструктурирање почне како би се доносиле одлуке из центра, а оне после важиле за целу Србију.

Ово јавно предузеће према подацима Фискалног савета и даље има око 38.000 радника. Aко директори не пристану на смањивање 20 до 30 одсто зараде, резови ће пасти – на раднике.

– ЕПС има вишка четири до пет хиљада запослених и то у администрацији – каже Арсић. – Треба размислити и о судбини 4.000 радника на КиМ, да ли ће реорганизација и како утицати и на њих. Осим смањења броја запослених, уштеде су могуће и у будућим јавним набавкама, али и спречавањем да новац из ЕПС одлази на приватне фирме ако већ у систему постоје сектори који те послове могу да раде.

 

М. Л. ЈАНКОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја поскупљује у фебруару, а рачуни већи већ у јануару

5 (1) Струја ће поскупети 1. фебруара 3,4 одсто. Али пре тога, већ на јануарским …

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

Један коментар

  1. Al vam je racionalizacija, ukinuli direktore, koji su zadrzali plate! I sta je tu racionalizovano?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend