Србија

Енигма звана Трг Републике: Рачун за радове остаје скривен док се не преврне и последња коцка

Може ли енигма звана Трг Републике ускоро добити епилог у коме ће Београђани тачно знати шта су и колико платили? Власт најављује – да. А због недоступности података о обнови Трга, Савез за Србију поднео је жалбу Поверенику за информације од јавног значаја.

Коцкају се последњи квадрати, али још увек је Трг мутан – коцка и квадрат баш и немају много тога заједничког, али папири и цифре би требало да иду заједно. Заменик градоначелника Горан Весић заказао је за 1. новембар и крај радова, и истину о овом послу.

Весић: Сравњавање рачуна до краја године

Енигма звана Трг Републике: Рачун за радове остаје скривен док се не преврне и последња коцка

“Тог дана ћемо објавити уговор, тендерску документацију као и читав пројекат. До краја године следи сравњивање свих рачуна са извођачем како би се урадио коначни обрачун. Тада ћемо објавити и коначни обрачун као и све уговоре који га прате, а ја одговорно тврдим да ће извођачу бити плаћено мање од 768 милиона динара, значи још мање него што је писало у првом уговору”, казао је Весић 19. октобра, гостујући на ТВ О2.

Зеленовић: Нису нам одговорили у законском року

Енигма звана Трг Републике: Рачун за радове остаје скривен док се не преврне и последња коцка

Небојша Зеленовић из опозиционог Савеза за Србију тврди да није шест и нешто, већ више од 12 милиона евра. Пошто им из градске управе у законском року нису доставили податке о реконструкцији Трга, уложили су жалбу Поверенику за информације од јавног значаја.

“Прво је страшно да дозволите јавну набавку која год она врсте била, а да нико не зна колико она кошта, и да се њена цена утврђује током радова. Чињеница да су они ћутали и да нам нису одговорили у законском року, значи да они нешто крију, и ми хоћемо то да докажемо. Ову ћемо ствар терати до божје куће – тако се каже код мене у крају”, поручио је Зеленовић.

Родољуб Шабић: Јавни новац увек мора да буде транспарентан

Енигма звана Трг Републике: Рачун за радове остаје скривен док се не преврне и последња коцка

Док чекамо реакцију садашњег повереника и њен ефекат, некадашњи повереник Родољуб Шабић поручује да јавни новац увек мора да буде транспарентан новац, и да за одлагање не постоји размевање.

“Одавно је трошење тог новца морало да буде доступно свим грађанима иБеограда и Србије, с обзиром на то да се главни град користио новцем и из буџетске резерве Републике. Не говорим тачно у динар, ми можемо оправдати аргумент да ће дефинитиван извештај у динар бити познат тада и тада, али одавно је, без икаквог захтева, оно што условно речено представља апроксимативне расходе морало бити доступно јавности”, сматра Шабић.

Иначе, председник државе Александар Вучић недавно објаснио да нема слободног времана за шетњу Београдом, али на Трг ће доћи – када се упали зелено светло.

“Чекам 1. новембар, па ћу тамо иза 1. новембра отићи да видим како ће да га ураде, ако не буде ваљало како су га урадили, онда ћемо разговарати о одгворности многих других”, најавио је Вучић.

А има ли одговорности за кашњење у обнови тзв. четири булевара. Улица краљице Марије и 27. марта одавно су прескочиле август, па сад чекају крај године. Рок за комплетне радове у Джорџа Вашингтона померен је такође на последње дане децембра, док ће се Улица цара Душана уместо сада, сређивати на пролеће.

Н1, НСПМ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!