ЕПС ће на зиму имати проблем са производњом

ЕПС ће на зиму имати проблем са производњом

0
(0)

КАТЕРИНИ – Заменик генералног директора Електропривреде Србије (ЕПС) Животије Јовановић оценио је да ће ЕПС наредне зиме имати озбиљне проблеме да сопственом производњом задовољи потребе купаца у Србији.

„Настојаћемо да што више санирамо последице од поплава, како би систем до зиме био у највећој мери у функцији и што мање зависан од увоза струје”, рекао је Јовановић Танјугу.

Он је додао да ће много тога зависити и од хидролошке ситуације у земљи и подсетио да је у недавним поплавама које су задесиле Србију, највећу штету у области привреде претрпео ЕПС, и то његово производни део, а нешто мање и дистрибутивни.

Као конкретан пример, он је навео да се производи око половине потребног угља, јер су потопљени копови у Колубари са којих се допрема угаљ највећем произвођачу струје у Србији, Термоелектрани „Никола Тесла”, па ТЕНТ због тога ради смањеним капацитетима.

Према његовим речима, још нису сасвим познате праве размере штета, јер су копови и даље под водом, а процес нормализације и санације трајаће највероватније више месеци, па ће ЕПС имати проблем да сопственом производњом задовољи потребе купаца у Србији.

Може се очекивати да ће бити потребан и увоз електричне енергије, рекао је Јовановић који се у у делегацији Јагодине налази у посети градовима Грчке Катарини и Паралија.

„Ми ћемо учинити све, дати максимум у овом летњем периоду да се на систему, пре свега производном, ураде неопходни захвати, ремонти, да се што је могуће више санирају угљенокопи, да зиму дочекамо са што више угља на депоима Термоелектрана”, рекао је Јовановић.

Укупна ситуација производње зависиће и од тога каква ће бити хидролошка ситуација, а ако буде повољна, дефицит за угљем ће бити мање изражен, додао је заменик генралног директора ЕПС.

Јовановић је рекао да је дистрибутивни систем на неки начин саниран, постављене су трафостанице, далеководи које је била однела вода, док су поправке још у току.

Прме његовим очекивањима све ће бити благовремено завршено.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја поскупљује од 1. фебруара

Струја поскупљује од 1. фебруара

5 (2) Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу …

ЕПС само у последње две године доделио послове вредне преко милијарду динара фирми „Асеко“ Игора Брнабића

ЕПС само у последње две године доделио послове вредне преко милијарду динара фирми „Асеко“ Игора Брнабића

4.5 (8) Електропривреда Србије само у последње две године је на тендерима доделиа послове вредне …

2 Коментара

  1. Пола нације већ мота шкију још мало па ће свијеће бити у оптицају умјесто струје

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend