Србији начињена велика штета мешетарењем у извозу меса за Русију

0
(0)

БЕОГРАД – Позиција српских извозника меса у Русију би могла бити трајно угрожена ако надлежне службе под хитно не крену са озбиљнијим контролама меса на улазу и излазу из кланица, упозоравају агроекономисти.

Међутим, саговорници Танјуга тврде да ако све остане на овом случају ограничења извоза меса у Русију не треба очекивати да би дугорочно извоз могао бити поремећен јер, како кажу, ово није први случај да Србија има проблеме са извозом пољопривредно-прехрамбених производа у Русију.

Агроекономиста Милан Простран оценио је да овакви случајеви могу да пољуљају поверење руских партнера, али и да је извоз меса из Србије још увек на ниском нивоу, те да у том смислу Србија не губи много.

„Споразум са Русијом познаје извоз из Србије само робе домаћег порекла. А ми смо очигледно увозили месо из ЕУ које смо потом пласирали на руско тржиште. Са таквим стварима се више не смемо играти. Мислим да ове извезене спорне количине неће правити већи проблем, али мора да постоји много јача контрола надлежних служби да се проблем не би понављао”, наводи Простран.

Он истиче да је и прошле године такође настао проблем, али у извозу јабука за које се потом испоставило да нису из Србије и уверен је да ни овај проблем неће зауставити извоз из Србије.

Секретар Удружења за пољопривреду у Привредној комори Војводине Ђорђе Бугарин, тврди да је извозом свињског меса чији квалитет није био адекватно проверен пољуљано поверење код руских партнера, чиме је Србији начињена велика штета.

„Велике количине меса улазе у Србију из ЕУ, а Русија је забранила увоз из Европске уније јер се и у Летонији и Пољској појавила свињска куга, док у Србију то месо несметано улази. Руси су оправдано посумњали да ми то месо извозимо у Русију и зато сада прихватају само свеже месо из Србије”, објашњава Бугарин за Танјуг.

Испоставило се, како наводи, да више не постоји само проблем контроле меса које излази из кланице, већ и онога које улази у кланицу.

Бугарин упозорава да се овим путем додатно наноси штета српском свињарству које је годинама у проблемима, па сада Србија нема довољно меса ни да покрије сопствене потребе.

Професор Пољопривредног факултета у Земуну Миладин Шеварлић међутим тврди за Танјуг да је после ове афере на дуже стазе угрожен даљи пласман свињског меса на руско тржиште, као и да је самим тим угрожена будућа производња меса.

„Не мора да значи да су и други производи који се извозе у Русију угрожени због пада репутације појединих извозника, јер се овде ради само о једној робној групи”, закључио је он.

У Србији је према писању медија од 5.јула ограничен извоз свињског меса у Русију, Белорусију и Казахстан.

Руска инспекција је, како се наводи, извршила проверу нашег ветеринарског система, произвођача и прерађивача меса код којих је утврђено да је из Србије у Русију продавано месо из ЕУ, чији је увоз Русија зауставила због свињске куге.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend