Србија

ЕПС покрива претплату РТС, губи милијарде, повластице и зарада Вучићевом куму

Поред високих губитака које ЕПС бележи због увоза струје која се плаћа папрено а све због колапса у производњи, Електропривреда Србије бележи минусе од више десетина милијарди динара и због бројних аранжмана које јој је наметнула Влада Србије. Тако ЕПС бележи губитке због плаћања РТС и РТВ претплате и откупа струје из обновљивих извора енергије по повлашћеним ценама. Реч је о минусу од више десетина милијарди динара.

Одлуком Владе Србије од 1. јануара 2016. године претплата за јавни сервис Радио телевизију Србије и Радио телевизије Војводине почела је да се плаћа преко рачуна за струју.

Та такса је постала његов саставни део и није предвиђена могућност да грађани одлучују да ли ће таксу платити или не. На тај начин је држава хтела да обезбеди редовне приходе за РТС и РТВ по основу претплате, али је тако ЕПС-у, највећем јавном предузећу, направила још један проблем.

Минус због РТС

Дуговања за претплату рачунала су се као дуг ЕПС-у. Систем је постављен тако да ЕПС има обавезу да РТС и РТВ исплати цео износ за претплату без обзира да ли је све наплатио.

Извор наводи да то никада није у потпуности могуће те да ЕПС бележи губитке због тога.

“Пошто није у могућности да наплати од купаца целокупан износ за таксе, ЕПС по том основу има губитке које надокнађује из сопствених средстава. Тај минус је на годишњем ниивоу око милијарду динара“, открива саговоник.

Занимљиво је да је РТС од исте те 2016. па све до краја 2020. године добијао додатни новац из буџета плус таксе које покрива ЕПС. Дотације су у 2021. укинуте.

И овде није крај.

ЕПС огромне губитке има и због новца који издваја за плаћање струје из обновљивих извора енергије повлашћеним произвођачима.

Осим увоза струје и минус који ЕПС има по овом основу додатно је угрозио ликвидност овог предузећа. Укупан губитак до јануара 2022. био је 23 милијарде динара.

Овај минус није смањен ни после повећања накнаде за обновљиве изворе енергије коју ЕПС наплаћује грађанима преко рачуна за струју.

Профит за одабране

У послу обновљивих изворе енергије једини зараду и корист имају повлашћени произвођачи од којих ЕПС откупљује струју по повлашћеним/ високим ценама. Међу њима је између осталих и кум председника Србије Александра Вучића, Никола Петровић.

Према подацима ЦИНС-а само у 2021. години, девет малих хидро електрана у власништву фирми повезаних са Петровићем добило је око 1,9 милиона евра.

Тренутни епилог зелене агенде на коју се позива Влада Србије и Министарство енергетике је да грађани на крају плаћају све. И РТС и РТВ чак и ако нису задовољни програмом и ако га и не гледају, али плаћају и повлашћене произвиђаче који су готово по правилу повезани са владајућом Српском напредном странком.

Кад ЕПС постане АД биће ван контроле

У овом тренутку сви трошкови ЕПС-а се донекле могу, ако не контролистаи онда бар пратити. Као јавно предузеће ЕПС има обавезу објављивања свих јавних набавки са информацијама коме је додељен посао, под којим условима и по којој цени. Такође, има обавезу и да доставља информације по Закону о информацијама од јавног значаја. Када се буде трансформисао у акционарско друштво, све то неће бити могуће. ЕПС ће моћи да се понаша као Телеком, без обавезе да јавно објављује било коју набавку и уговор. На тај начин ће додатно бити затворен простор за контролу пословања и трошења новца највећег предузећа у Србији.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Један коментар

  1. STRUJA JE NAJSKUPLJA ZA ONOG KOJI JE NE TROŠI!

    Struja u Srbiji nije najniža u Evropi, već je najniža u Ukrajini, Moldaviji i Kosovo i Metohiji. To što se priča da taksa za javni servis RTS i RTV ide na teret EPS-a nije tačno, već ide na teret potrošača. Za uvoz struje krivicu treba tražiti u Vladi i u EPS. EPS je vođen nakaradno, a vodeći ljudi su nekvalifikovani, po znanju, za taj posao. Čelnik je bio pečenjar, a slični su i njegovi saradnici. Ministarka Mihajlović u to ne vidi sebe, a snosi dela odgovornosti. U Srbiji svaki stan koji ima brojilo, trošio ili ne trošio struju mora da plati. Tako u Boru u stanu u kome ne živi niko mesecima, račun uredno dolazi za naplatu i pored toga što nema potrošnju (stanje strujomera je nula kWh). Za mesec april plaćen je račun za struju u iznosu1.055,95 dinara, a uključeni su: obračunska snaga sa 359,89 din, trošak garantovanog snabdevača 142,62, din, akciza 35,80 din, PDV 102,64 din, taksa za medijski servis 299,00 din. Što znači: radio ne radio svira ti radio, al’ za pare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!