Етихад отказује наруџбину авиона, шта ће бити с Ер Србијом?

Етихад отказује наруџбину авиона, шта ће бити с Ер Србијом?

Авиокомпанија Етихад, која је власник 49 одсто Ер Србије, могла би да откаже набавку авиона или да битно промени поруџбину за чак 160 авиона који су наручени 2013. Ово је сценарио на који се спремају два највећа произвођача путничких авиона, Боинг и Ербас, сазнаје агенција Ројтерс, преноси Инсајдер.

Етихад разматра више могућности од којих су могуће промене типа наручених авиона, одлагање испоруке, па чак и потпуно отказивање дела наруџби, пише Ројтерс. Ове информације Етихад је одбио да коментарише, пише Инсајдер.

Да би до оваквог развоја ситуације могло да дође било је јасно након недавне изјаве новог директора Етихада Томија Дагласа, који је рекао да је нови циљ компаније да послује “на одржив начин”. Од средине прошле године, када је објављено да је губитак компаније у 2016. години износио чак 1,8 милијарди долара, Етихад је у финансијским проблемима.

Од куповине авиона зависи депозит од 23,5 милиона долара
Ова вест још једном отвара питање да ли ће нови Ербас авиони бити испоручени српском авиопревознику Ер Србији током године, као што је то било најављено. Ова наруџбина, како је објављено у Инсајдеровом серијалу “Српско-арапска посла”, важна је између осталог и због тога што је директно везана за аванс од 23,5 милиона долара која је некадашњи ЈАТ уплатио Ербасу још 1998. године.

Наиме, те године потписан је уговор између тадашњег ЈАТ-а и Ербаса. Наручено је осам нових авиона и плаћен је депозит од 23,5 милиона долара. Авиони никада нису купљени, па је овај новац више од 15 година стајао на рачунима француско немачке компаније и требало је да буде искоришћен када авиони буду куповани.

У међувремену, како је показало истраживање Инсајдера, испоставило се да је Ер Србија 2014. уговор из 1998. године пренела на Етихад, а самим тим и депозит ЈАТ-а.

Наиме, кроз стратешко партнерство ЈАТ-а и Етихада договорено је да се авиони за нову компанију Ер Србија набављају кроз велику наруџбину Етихада, а званичници су објашњавали да је на тај начин домаћи авиопревозник добио далеко нижу цену него да је сам наручивао авионе.

У Србију је ове године требало да стигне први од 10 Ербас авиона А320 нео, који су део Етихадове наруџбине.

У финансијском извештају Ер Србије се наводи да Етихад располаже износом од 23,5 милиона долара који је ЈАТ 1998. платио као депозит Ербасу. Како се наводи, Етихад ће Ер Србији враћати депозит у деловима, односно процентуално, када сваки авион буде преузет и исплаћен до краја.

Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Црна Гора: Дужничка клопка се затвара

Црна Гора: Дужничка клопка се затвара

Европска унија неће помоћи Подгорици да врати кинески кредит од милијарду евра који стиже на …

Др КОМАЗЕЦ: Српска привреда доживела слом, крећу масовна отпуштања и банкроти! (видео)

Др КОМАЗЕЦ: Српска привреда доживела слом, крећу масовна отпуштања и банкроти! (видео)

– Сваком је постало јасно да је примењени неолиберални и монетаристички модел доживео потпуни слом. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *