fbpx

„ЕУ на самоубилачком курсу“

0
(0)

Европска унија и еврозона су у овом тренутку на самоубилачком курсу, али још поседују бројне предности које нуде начин да се из те позиције извуче“, сматра амерички лингвиста, филозоф, историчар и политички активиста Ноам Чомски.

Европска унија у великом проблему: Ноам Чомски

Коментаришући за Срну чињеницу да земље западног Балкана теже ка чланству у ЕУ и НАТО – у, а истовремено британски премијер Дејвид Камерун најављује референдум о статусу Уједињеног Краљевства у Унији и у време када немачки канцеларка Ангела Меркел наводи да би се проширење ЕУ ка истоку требало зауставити после примања Хрватске, Чомски је истакао да постоје бројни разлози за, али и против чланства.

„Да је Грчка, на пример, ван еврозоне, изгубила би бројне користи које има од чланства али би истовремено била у могућности да контролише своју валуту и извоз, што је у принципу начин да се изађе из рецесије. Британија има своје историјске, економске и стратешке разлоге за такав потез и не треба правити аналогију са Балканом“, сматра Чомски.

Коментаришући недавно објављену карту руских експерата, према којој ће до 2035. Године нестати Белорусија и БиХ и бити формирана „Велика Албанија“, те да ли се таква ситуација уклапа у тезу Семјуела Хантингтона о сукобу цивилизација, Чомски каже да не верује у кредибилност таквих предвиђања нити у Хантингонову тезу.

Чомски је светски познати амерички лингвиста, филозоф, историчар и политички активиста. Више од 50 година ради као професор на универзитету МИТ у одељењу за лингвистику и филозофију.
Стручњаци га често називају „оцем модерне лингвистике“ и значајна је личност на пољу аналитичке филозофије. Чомски је, такође, светски признати аутор на подручју политике и геополитике.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Авдулах Хоти открио све о шокантном понижавању Србије: Преговарали смо о ратној одштети „Kосову“ и међусобном признању

3 (4) Авдулах Хоти каже да дијалог са Београдом нема алтернативу, али истиче да у …

Србија прихватила нову методологију преговарања са Европском унијом: Брзог приступања ЕУ (не)ће бити

3.8 (4) Александар Вучић, на видео-самиту у Паризу, потврдио је да је Србија прихватила нову …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *