ЕУ нам гаси преференцијале за извоз говедине јер су говеда на власти уништила сточни фонд

0
(0)

Београд — Питање је да ли ће Србија ове године успети да на тржиште ЕУ извезе сто тона јунетине, иако квота за извоз „беби бифа“ на тржиште Уније износи 8.875 тона.

Србија је прошле године у ЕУ извезла 439 тона „беби бифа“, док је на пример, 2006. тај извоз износио 2.860 тона, изјавио је председник Групације кланичне индустрије Привредне коморе Србије Миломир Тошовић.

Наша земља од 1996. има дозволу за извоз јунетине у ЕУ – квота за извоз беби бифа на то тржиште најпре је била 10.000 тона, па је смањена због тога што тај контигент никада није остварен.

Србији, уколико се оваква тенденција настави, прети гашење извоза те врсте меса на тржиште ЕУ по префенцијалним условима, јер нисмо способни да у „земљи житници“ произведемо довољан број јунади, казао је Тошовић на седници Групације кланичне индустрије.

Некадашња СФРЈ је деведесетих година извозила 50.000 тона „беби бифа“, од чега је пласман из Србије био 30.000 тона. У ПКС су указали и да је за испуњавање садашње квоте потребно да Србија има 100.000 грла говеда, а тај број грла сада износи 15.000 до 20.000.

На састанку је упозорено да се у нашу земљу увози месо лошијег квалитета од оног које се производи у Србији, а проблем је и што та роба није адекватно декларисана.

Директор ПКБ Имес Рајко Латиновић истакао је да је узвоз меса у Србију сада већи од извоза, а домаћа производња не задовољава наше потребе.
Некада је та производња била три пута већа од потрошње, која је тада по глави становника била дупло већа него сада, додао је Латиновић.

Ђорђе Окановић са Института за прехрамбене технологије из Новог Сада указао је и да је производња меса разуђена и није добро организована, као и да постоји проблем инспекцијског надзора, јер 1.100 објеката за прераду меса контролише свега 57 инспектора.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

Антихришћански вандализам у Белој демонији ака Европи достиже врхунац

4.3 (3) У извештају Института Хајтстоун пише: „Неки напади, посебно против Римокатоличке цркве, дело су …

7 Коментара

  1. КАКО КАДА СУ ВОЛОВИ НА ВЛАСТИ

  2. BOLJE DA JE LJUBIO ZRELU KRAVU MOŽDA BI BILO GOVEDA

  3. bojim se da smo mi, (običan narod) najveći volovi, sve će se to nama olupati o glavu, naša deca će (kako dosad stvari stoje) vraćati dugove za pare koje su ovi lopovi izneli u koferima, naša deca će biti robovi (u modernom smislu) svih ovih loših (ali samo za običan narod loših) privatizacija. Mi mislimo da su ovi na vlasti volovi a oni se bogate dok mi siromašimo, kad će već neko jednom da pokaže muda i stvarno preduzme nešto za ovaj narod i ovu državu, radujem se tom momentu ako ga uopšte bude……

  4. Volovi su radna goveda, a ovi na vlasti stoka bre…samo se pitam ko ih glasa na izborima???????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend