fbpx
Насловна / Свет / Европа / ЕУ раздваја Македонију и Албанију
ЕУ раздваја Македонију и Албанију 1

ЕУ раздваја Македонију и Албанију

Немачка предлаже раздвајање Северне Македоније и Албаније у процесу европских интеграција као покушај да се постигне компромис између свих земаља чланица ЕУ 15. октобра када ће се одлучивати о додели датума за почетак преговора тих земаља о чланству у ЕУ, пише Ројтерс.
Агенција наводи да су могуће две опције, једна је да се поставе додатни услови пре почетка преговора, а друга је да се одвоје Северна Македонија и Албанија.

На основу плана, који је предложен ове недеље министрима 28 земаља чланица ЕУ који треба да разговарају средином октобра о питању доделе датума за преговоре ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, могућ је компромис између оних који покушавају да приближе Балкан Унији и оних који пружају отпор, попут Француске, Холандије и Данске.

Ројтерс подсећа да је Немачка пре две недеље гласала за почетак преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, али са додатним условима за Тирану.

У нацрту закључака Савета министара предлаже се да Северна Македонија почне преговоре крајем ове године, али не и Албанија.

Како се наводи, „имајући у виду да је постигнут напредак, ЕУ је одлучила да почне приступне преговоре са Северном Македонијом“ и додаје да ће прва међувладина конференција бити одржана до краја 2019. године.

Ројтерс додаје да, иако је у нацрту закључака иста реченица постојала и за Албанију, она је одстрањена у последњој верзији и не предвиђа се датум за прву међувладину конференцију са Тираном. Уместо тога, набраја се неколико услова из домена правосуђа и борбе против корупције које Албанија треба да испуни.

Један дипломата за Ројтерс каже да ће усвајање ових закључака зависити од Француске, о чему ће француски председник Емануел Макрон лично одлучивати.

У тексту се наглашава да је Холандија, као земља која има велике резерве према проширењу, више наклоњена Северној Македонији по питању добијању датума него Албанији.

Иако је предвиђено да се одлука усвоји 15. октобра у Луксембургу, није искључено да се питање пребаци на ниво самита шефова држава и влада, где ће немачка канцеларка Ангела Меркел и Макрон покушати да постигну компромис.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кола кренула низбрдо: Немачка у рецесији 11

Кола кренула низбрдо: Немачка у рецесији

Индустријске поруџбине у Немачкој пале су у августу више од очекивања због слабије домаће тражње, …

НОВА ПОБУНА У ЕУ: Влада Грчке организује масовну депортацију 10.000 миграната! 12

НОВА ПОБУНА У ЕУ: Влада Грчке организује масовну депортацију 10.000 миграната!

Још једна чланица ЕУ одлучила је да се успротиви политици масовне миграције коју заговара Брисел. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *