ЕУ се спрема за преуређење шенгенске зоне и права на азил

0
(0)

Европска комисија је данас саопштила да ће владама држава чланица Европске уније предложити пакет мера за свеобухватно решавање имиграције и ставила је до знања да су могуће нове измене у режиму „шенгенског простора“ без граница и права на азил.

Представници за штампу ЕК су подсетили да је већ усвојена одредба која омогућава привремено укидање шенгенских виза и пооштрену контролу при уласку у простор ЕУ без унутрашњих граница, али што је у међувремену довела до узајамних оптужби и неслагања међу чланицама Уније.

Многи медији критикују ЕУ што нема заједничко виђење, нити има солидарности чланица европске двадесетосморице о начину на који решити имиграциони хаос и кризу, за коју су и владе и установе ЕУ сагласне да ће трајати годинама.

Француски лист Монд хвали став Берлина о прихватању великог броја имиграната, али упозорава и да се у Европској унији све збива као да ни јавност, ни власти још нису схватиле размере драме.

Зашто Мађари не пуштају путнике у воз

Монд у уводнику каже да политичке избеглице, које беже од насиља, и економски мигранти стижу са широког простора од Авганистана до Магреба на северу Африке, а то је свет рата гурнут у расуло често због интервенција Запада последњих година, којем ће бити потребно бар 10-15 година „да дође себи“.

Више листова, од британског Гардијана, италијанске Републике, па до шпанског Мунда, велике замерке упућују због избегличке кризе међусобно сукобљеним владама, указујући и на поделе на север и југ.

Коментатори критикују супротстављена виђења источних чланица Уније, као и њима блиске погледе Лондона, и осталих влада ЕУ о томе да ли је могуће поделити терет избеглица, како увести делотворнија правила за одобравање азила и да ли поново завести полицијски надзор и унутар, а не само на спољним границама „шенгенског простора“.

И док ове свађе трају, примећује Монд, „хиљаде и хиљаде људи, жене, деца свакодневно беже из Авганистана, Ирака, Сирије и куда иду?. Најпре беже у суседне Турску, Либан, Јордан, где је дошло две трећине избеглица, а потом у најбезбедније, најбогатије и најближе подручје – Европу… где постоји шенгенска зона слободног кретања“, констатује француски дневник.

Лист напомиње да је ЕУ могла одлучити да пружи велику помоћ избеглицама у Либану, Јордану и Турској, али то није учинила, па је сад на ударној линији.

„Сад се ЕУ мора организовати да би могла да се ухвати у коштац с овом огромном кризом која ће дуго трајати“, наводи Монд.

Лист додаје да су, исто као Немачка, досад одбојне земље на истоку ЕУ – Пољска, Мађарска, Чешка, Словачка те које сада треба да пруже доказе солидарности „јер су те земље и међу онима које су највише привржене Шенгену – слобода промета је делом управо обезбедила њихов економски опоравак“.

Додајући да „немачка канцеларка упозорава: Шенген неће издржати ако Источна Европа не преузме свој део терета“ Монд закључује да „простор без граница мора бити преуређен“ јер се „таласи избеглица неће зауставити у догледно време, а они који су за затварање у националне границе, какве год им биле побуде, само су продавци опасног заварања“.

Шпански Мундо подсећа да су размере и узроци криза на Блиском истоку страшни и да је само у рату у Сирији погинуло 250.000 људи, док је 11 милиона Сиријаца побегло што у друге делове своје земље, што у иностранство, а Високи комесаријат УН за избеглице досад је добио само половину средстава нужних за збрињавање тамошњих избеглица.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МИГРАНТ НОЖЕМ ИЗБО МЛАДИЋА НА ЗЕЛЕНОМ ВЕНЦУ: Хитно превезен у болницу!

5 (5) Младић С. В. (24) је избоден ноћас, 45 минута иза поноћи на Зеленом …

Лајчак: ЗСО ће бити формирана после потписивања правно обавезујућег споразума

3.7 (6) * „Ако нема воље за споразумом – неће га бити. Неће бити нормализације …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend