fbpx

ЕУ у жестоком страху, Чешка извела војску на улице

0
(0)

Чешка је први пут у историји прогласила први степен ризика терористичких напада, а влада те земље војскаје одобрила да на улице изађе и војска и помогне полицији у патролама.

Виши, други степен ризика од тероризма прогласила је у уторак увече и Словачка, док се Пољска, која је за терористе по проценама стручњака пожељнија мета од Чешке и Словачке због активног учешћа њених војника у интервенцији у Ираку и Авганистану, задовољила само појачаним контролама аеродрома, железничких станица и трговинских центара.

На ванредној седници чешка влада у уторак увече је прогласила први степен ризика од терористичких напада, који значи да конкретне претње нема, али постоји општи ризик због ситуације у иностранству или међународних активности Чешке.

– Влада ће ангажовати и 550 војника у активној служби на рок од најмање два месеца – саопштио је након седнице премијер Бохуслав Соботка.

Он је најавио да ће појачаним полицијским патролама и контролама на свим међународним аеродромима, главним железничким станицама, у прашком метроу, око две нуклеарне електране, неких амбасада и споменика помагати војници. Већина војника, њих 340, патролираће заједно са полицијом у Прагу, а влада је позвала Чехе да за сада избегавају места где се окупља и концентрише велики број људи.

У Словачкој нижи степен ризика

Суседна Словачка прогласила је виши, други степен ризика терористичких напада, који значи да ризици потенцијално имају везе са Словачком. Премијер Роберт Фицо и министар унутрашњих послова Роберт Калињак саопштили су да су мере безбедности, појачане патроле и контроле појачане на исти ниво као након терористичких напада у Паризу прошле године.

У Пољској су такође појачане мере безбедности и Гранична стража и полиција извеле су појачања на аеродроме, железничке станице, у тржне центре, варшавски метро и сва места где се потенцијално окупљају веће групе људи.

Пољска појачала мере безбедности

– У Пољској нема терористичке претње. Наредио сам командантима полиције и граничне страже да појачају патроле и контроле на местима са већим групама људи – казао је пољски министар унутрашњих послова Маријуш Блашчак и додао да је Пољска, после терористичких напада у Бриселу, Белгији понудила помоћ својих полицајаца и хуманитарну помоћ уколико јој буде потребна.

Вестионлине

фото:Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Израел Шамир: Зашто се на хебрејском Ковид чита као Дибук – демон кабалиста?

5 (10) Ко хоће себе да затвори, нека то учини. Али не смемо прихватити право …

Састанак представника Русије и Лајчака: Основа за решавање косовског питања – Резолуција СБ УН 1244

1 (1) Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов разговарао је са специјалним представником ЕУ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *