ЕУ замрзава одобравање ГМ усева до 2014.

0
(0)

БРИСЕЛ – Комисија ЕУ је одлучила да замрзне процес одобравања генетски модиФикованих (ГМ) прехрамбених усева до краја свог мандата 2014. године, а у међувремену ће радити на споразуму о овом питању са државама чланицама Уније. 

„Да је желела, Комисија је могла да покрене процедуру за одобравање гајења једне сорте ГМ соје и шест сорти ГМ кукуруза, али она то неће учинити“, изјавио је фредерик Венсан, портпарол комесара за здравље ЕУ, преноси АфП. 

Венсан истиче да је приоритет Tонија Борга, који је од скора комесар за здравље ЕУ, обнављање преговора са земљама чланицама. Одобрење неких врста ГМ усева за исхрану људи је „затровало“ односе неких чланица Уније и Европске комисије. Осам земаља – Аустрија, Бугарска, француска, Немачка, Грчка, Мађарска, Луксембург и Пољска, су се определиле за опцију да забране гајење ГМ култура на својој територији.

За четрнаест година ЕУ је одобрила гајење само два генетски измењена усева намењена људској исхрани – кромпира „амФлора“, који је развио немачки БАСф, и кукуруза „МОН 810“ америчког биотехнолошког гиганта „Монсанта“. 

Поменути кромпир се показао као потпуни комерцијални промашај, док се с обнављањем одобрења за кукуруз „МОН810“ одуговлачи још од 2007. године, а сада је одлуком о замрзавању и званично одложено. Овај ГМ кукуруз, међутим, и даље може да се гаји у чланицама ЕУ које дозвољавају његову култивацију. 

У ЕУ је, иначе, досад одобрено педесетак ГМ усева за исхрану стоке.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бриселски ветар у леђа мађарској опозицији за рушење Орбана

5 (3) Брисел има велики интерес да непослушног суверенисту Орбана, који му је трн у …

Француска: Ко одбије вакцину, не може у градски превоз

5 (4) Грађанима Француске, који буду одбили да приме вакцину против новог вируса корона, прети …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend