Жупски винари производе „врхунско вино“

0
(0)

Правилником о квалитету врхунских вина трстенички и александровачки винари добили су право да на своје етикете ставе ознаку „врхунско вино“. Декларација о квалитетном или врхунском вину са заштићеним географским пореклом намеће одговорност произвођачу, али механизмом контроле, како кажу, пре свега штити купца.

На коначној верзији правилника о квалитету и другим захтевима за вино у Министарству пољопривреде се радило неколико година. Требало је ускладити европске стандарде са праксом у нашим највећим виногорјима и упознати произвођаче са прописима.

Жупски винари су спремно дочекали уредбу као шансу да докажу добру репутацију која их вековима прати. У александровачкој Жупи кажу да је дошло време да се све што им је од природе дато уз њихово знање види и на винској етикети.

Декларација о квалитетном или врхунском вину са заштићеним географским пореклом намеће одговорност производјачу, али механизмом контроле пре свега штити купца.

„Инспекција долази у сваком тренутку. Све што је одрађено прати се и записује. Тако да ако неко хоће да производи квалитетна вина и врхунска која су и у високом ценовном разреду, он мора да се придржава одређених правила“, каже Дејан Михајловић, винар из Алексанровца.

Жупски винари уверени су да ће већи број произвођача одговорити новим захтевима и тиме потврдити реноме старог винарског подручја.

То што се жупско виногорје наслања на трстеничко идеално је за овдашње винаре. Према правилнику врхунско вино са географским пореклом производи се у оквиру једног или највише два суседна виногорја, с тим да учешће комшија не прелази 15 одсто.

„То је веома важно. Категоризација вина тамо подлеже строгим законским прописима. Применом уредбе ће се стати пут произвођачима који откупљују грожђе из Македоније, а приказују га као домаћи производ, каже Миломир Милосављевић који је годинама радио у  швајцарским винаријама.

„Жупско и трестеничко виногорје сада је добило на цени, посебно када узмемо у обзир да су аутохтоне сорте прокупац и тамјаника заштићене у овом региону. Једино што би држава требало да предузме је да регулише редовна плаћања, али не декларативно, већ да у разумном року обезбеди наплату за оно што произведемо“, каже Миломир Милосављевић, винар из Бучја код Трстеника.

Производња вина са географским пореклом је скупа, јер се принос редукује како би зрно  добило на квалитету. Само од таквог грожђа могуће је добити врхунско вино које задовољава све услове за пласман и на цењена инострана тржишта.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend