Ево шта је поскупело у последњих месец дана: Месо, поврће, воће, гориво, цигарете, кафа...

Ево шта је поскупело у последњих месец дана: Месо, поврће, воће, гориво, цигарете, кафа…

Само од почетка јула у Србији је поскупела храна посебно месо, воће и поврће, али и нафтни деривати, цигарете и републичке административне таксе. Исто тако, постоје и раније најаве да би можда могло да дође и до увећања цена кафе и такси превоза.

Последњих дана возачи у Србији се суочавају на новим поскупљењем горива, а поједини деривати су ових дана у поређењу са почетком године скочили и за 28 динара попут бензина. Цена дизела је ових дана већа за 21 динар у односу на почетак године, а ТНГ-а за 11,62 динара.

Тако возачи ових дана издвајају чак 162,27 динара по литру бензина, који је почетком јануара био 134,39, а само од маја до данас овај дериват је скочио за скоро 10 динара.

Раст је велики и код дизела где га данас возачи на пумпама плаћају 163,48 динара, док је прве недеље јануара био 142,48, а само од маја до данас цена овог деривата је порасла за скоро шест динара.

Дуготрајна суша и екстремно високе температуре последњих дана подигле су цену воћа и поврћа на београдским пијацама. Највише је поскупео парадајз, који је за 60 и више динара скупљи и више не може да се нађе испод 100 динара. Скупља је и боранија.

Kада се ради о воћу, у набавци су последњих дана највише поскупеле, нектарине, кајсије и брескве, цена им је скочила за 20 до 30 посто, али и малине и боровнице.

Потрошаче у Србији почетком овог месеца изненадиле су и цене свињског меса, само неколико недеља након што је месо већ једном поскупело. Тако је свињетина скупља и за 15 одсто у односу на период од краја јула, а чак 20 досто више у односу на јун и мај.

Тако се почетком августа килограм свињетине у великим београдским маркетима продавао од 450 до 600 динара по килограму, док је крајем јула био 500 динара. За свињски филе се мора издвојити чак до 770 динара.

Поред свињетине, поскупела је и пилетина, па је почетком августа пилећи филе у односу на јул био скупљи за 60 и више динара, а батаци за око 30 динара.

Драстичне промене цене меса једино нису забележене код јагњетине и говеђег меса.

Од јула скупље цигаре и таксе, а скупља ће бити и кафа

Од 1. јула у Србији су поскупеле и републичке административне таксе, минимално повећање је за опште таксе на поднесак. Чија цена је са 320 динара повећана на 330. Kада је реч о цени уверења, она се сада плаћа 660 динара, док је пре била 640 динара.

Почетком јула у Србији су поскупеле и цигарета због редовног усклађивања акциза, па је за паклицу потребно издвојити 10 динара више него у јуну.

Иначе, поскупљење би ускоро могло да одрази и на цену такси превоза, чије једно удружење је већ тражило повећање цене превоза због раста цене нафте и регистрације. Таксисти траже да старт вожње са садашњих 170 динара поскупи на 300.

Поред тога, очекује нас и већа цена кафе, јер како су раније најавили дистрибутери кафа ће поскупети у малопродаји због увећане цене сирове кафе.

Средином јула цене сирове кафе су за око 70 одсто веће него почетком године, а њена цена учествује са преко 90 одсто у формирању цене финалног производа.

Kолико су порасле цене у односу на претходну годину
Према подацима које је саопштило Министарство трговине, потрошачке цене у јуну 2021. године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 3,3 одсто, док су у поређењу са децембром 2020. године повећане у просеку за 3,5 одсто. Цене производа и услуга личне потрошње у јуну 2021. године, у односу на мај ове године, у просеку су повећане за 0,3 одсто.

Потрошачке цене у јуну ове године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 3,3 одсто, показали су у јунском пресеку подаци Републичког завода за статистику.

Аутор: Александар Настевски, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У Србији све свакодневно поскупљује док власт брине како да ослободи нарко-мафију робије

У Србији све свакодневно поскупљује док власт брине како да ослободи нарко-мафију робије

Kилограм јунетине дошао је на до 1.000 динара, цена уља 225 динара, грађевински метеријал поскупео …

Вучића заболела глава, јер ће струја морати да поскупи, и то много

Вучића заболела глава, јер ће струја морати да поскупи, и то много

Несташица бензина у Енглеској, скок цена гаса и струје у Немачкој, све то задаје главобољу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *