Евро до избора цупка, после скаче

0
(0)

БЕОГРАД – Динар се јуче опоравио, после петодневне тенденције пада вредности према евру, и званична средња вредност сада износи 108,2612 динара за један евро.

Економиста Љубомир Маџар сматра да су прошлонедељне флуктуације биле кратког даха и неизбежне, али да такве осцилације углавном не праве веће штете.

– То што је динар почео да цупка, узроковано је кризом и чињеницом да је ММФ, замрзавањем аранжмана из предострожности, вредног преко милијарду евра, повукао нашу власт за уши. Пад вредности динара био је на граници озбиљнијег слабљења, али ипак евро није алармантно ојачао. Очекујем, међутим, да домаћа валута почне да слаби, иако то има одређене негативне последице по дужнике, јер је целу деценију била прецењена. Србија је мала земља и доста робе мора да увезе, а то не може ако не извезе оно што произведе да би могла да обезбеди девизе. Динар би морао да депресира како би подстакао извоз. Слутим да ће се власт до избора, дакле из политичких разлога и без економске рационалности, трудити да динар не девалвира због грађана и привреде, који су кредитно задужени. Када власт добије гласове бирача, невоља ће их натерати да смелије девалвирају вредност домаће валуте и режу плате и пензије. То су, напросто, силе које ће деловати саме по себи – каже Маџар.

EVRO

Раст евра, према речима Млађана Ковачевића, члана Научног друштва економиста, није пролазног карактера и динар се неће вратити на претходни ниво око 104 динара за евро, јер тај скок није последица повећаног увоза енергената и доспелих рата иностраних кредита, него је тражња за девизама драстично већа.

– Инвеститори који имају капитал више нису спремни да динаре улажу у куповину државних хартија, јер се плаше да ли ће држава моћи да сервисра обавезе, због чега сматрају да им је мањи ризик да купују девизе. Раст курса је и последица неизвесности због аранжмана – сматра Ковачевић, и додаје да би Народна банка требало да интервенише у наредних месец-два са 200 до 300 милиона евра да би се курс вратио на претходни ниво. Ковачевић истиче да ће НБС то највероватније и учинити, јер је стабилност курса битна за политичку елиту због гласова бирача.

Вицегувернер Народне банке Србије Бојан Марковић изјавио је јуче да ће централна банка учинити све што је неопходно да спречи прекомерне дневне осцилације курса и осигура стабилност девизног тржишта, оцењујући да су девизне резерве од 11,6 милијарди евра више него довољна гаранција за то. Домаћа валута је јуче, иначе, ојачала за 0,8 одсто, без интервенције НБС на међубанкарском девизном тржишту.

У току прошле седмице НБС је два пута интервенисала продајом укупно 78,5 милиона евра на девизном тржишту, да би спречила превелике дневне осцилације курса.

Опоравак тек 2013.

Опоравак привреде Србије и снижавање инфлације у великој мери ће зависити од развоја ситуације у зони евра, каже вицегувернер Марковић. Он је оценио да би до видљивијег опоравка српске привреде могло доћи тек 2013. године, што ће у великој мери зависити од динамике раста светске привреде.

Расте кредитна задуженост

Привреда, предузетници и грађани у Србији у јануару су банкама дуговали 1.963 милијарде динара, што је 3,4 одсто више него на крају 2011. године. Кредити привреде износили су 1.325 милијарди динара и за 4,1 одсто су већи него у децембру прошле године, док је дуг становништва повећан за једна одсто, на 551,9 милијарди динара, што је један проценат више. Предузетници су на крају јануара били задужени 85,8 милијарде динара, што је за осам одсто више него претходног месеца.

 

Правда

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пет земаља већ објавило да не може да враћа дугове, чека ли то и Турску и Пакистан?

5 (3) * Већ је јасно да је економска криза 2020. године најгора у последњих …

Блумберг: Долар више није водећа светска валута

5 (4) Долар више није водећа светска валута, пошто га је евро престигао као монета …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend