Крстимир Пантић: Албанци користе оружје, а ми оловку

Крстимир Пантић: Албанци користе оружје, а ми оловку

0
(0)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица, тврди да је референдум „израз воље и хтења свих Срба са Косова и Метохије да јасно и гласно кажу да неће прихватити једностране и насилне акције“.

Шта очекујете од референдума?

– Очекујем да грађани, као и много пута до сада, схвате озбиљност ситуације у којој се налазимо. Да преузму одговорност за своју судбину и судбину својих породица. За разлику од косовских Албанаца, који за остварење својих циљева користе насиље и оружје, наше једино оружје и данас, а и сваки наредни пут, биће оловка.

Многи међународни званичници оценили су да референдум нема никаквог значаја.

– Као што је датум одржавања референдума историјски, сигуран сам да ће референдум имати историјски значај и да ће умногоме променити однос међународне заједнице према КиМ. Без обзира што се многи труде да објасне како овај референдум нема никакав значај и да га нико неће признати, резултате референдума нико неће моћи да игнорише. Овај референдум упутиће јасну поруку косовским Албанцима, међународној заједници, а и једном делу политичара у Београду, који би што пре да се реше КиМ. Референдум је у потпуности у складу са свим законским прописима и легитимитет референдума нико неће моћи да оспори.

И званични Београд се противи одржавању референдума?

– Референдум је једини начин да спречимо Албанце у њиховим настојањима, јер Влада РС признаје да нема инструменте да заштити Србе на КиМ, осим оштрих реаговања и осуде једностраних и насилних акција. Референдум је у складу са законом. Према признању многих међународних званичника, он нема никакве везе са добијањем статус кандидата Србије за чланство у ЕУ и само може да помогне Влади, председнику Србије, а и нама који живимо на КиМ, да сачувамо Косово и Метохију и да останемо да живимо на својим вековним огњиштима.

Београд је тражио одлагање референдума, објашњавајући да сада није време за то.

– Не знам зашто сада није време, када имамо сталне насилне покушаје Албанаца да на северу покрајине на силу поставе своје институције и заокруже косовску независност. Да би нека област била заиста независна и међународно призната, влада те области мора да контролише читаву своју територију, да има јасно дефинисане границе, своје институције и правосудни систем, а косовски Албанци ништа од тога немају на северу. Референдум је једини начин да спречимо Албанце у настојањима да на насилан начин интегришу север КиМ у такозване косовске институције.

 

Правда

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јовановић: Срби на Косову се више боје Вучићевих криминалаца са севера од албанске парадржаве (видео)

Јовановић: Срби на Косову се више боје Вучићевих криминалаца са севера од албанске парадржаве (видео)

5 (3) Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да се Срби са …

Промениће Србија политику према Бугарској, идете заједно са шиптарима и усташама у исти пакет!

Промениће Србија политику према Бугарској, идете заједно са шиптарима и усташама у исти пакет!

5 (3) Србија мора да схвати да „бољшевичке технике и манири“ не пролазе у ЕУ …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend