Евро све више тоне

0
(0)

Франкфурт — Евро је последњих месеци пао у односу на већину других главних валута јер је повећана колебљивост на валутном тржишту услед дужничке кризе у еврозони.

Како је саопштила Европска централна банка (ЕЦБ) у периоду између краја априла и почетка августа ефективни курс евра је депресирао услед поновног повећања нестабилности.

„На дан 1. августа је номинални ефективни курс евра према 20 валута најзначајнијих трговинских партнера еврозоне био 4,4 одсто испод нивоа с краја априла 2012. и 8,2 одсто испод просечне вредности у 2011“, указала је ЕЦБ. 

Зеједничка европска валута је у периоду између 30. априла и 1. августа изгубила 6,9 одсто вредности према америчком долару, 9,1 одсто према јапанском јену и 3,1 одсто према британској фунти, пренела је агенција АФП. У истом раздобљу је евро ослабио 2,2 одсто према мађарској форинти и 1,6 процената у односу на пољски злот. 

Насупрот томе, евро је истовремено ојачао 4,2 одсто према румунском леју и два одсто према чешкој круни, наведено је у извештају ЕЦБ.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ковачевић: Раст динара није одраз стања српске привреде

0 (0) Средња вредност домаће валуте је 117,7 динара за евро, па се поставља питање …

Русија и ЕУ формирају комисију за прелазак на трговину у еврима и рубљама

0 (0) * Сада долар у спољним плаћањима РФ учествује са само 56 одсто, а до …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *