РЕЖИМСКИ МЕДИЈИ KРИЈУ ИНФЛАЦИЈУ ОД НАРОДА: Цене дивљају, српема се хаос!

РЕЖИМСКИ МЕДИЈИ KРИЈУ ИНФЛАЦИЈУ ОД НАРОДА: Цене дивљају, српема се хаос!

Ретки су производи у српским трговинама који од почетка године нису променили цене. Грађане Србије највише брине константан раст цена основних животних намирница али и непрекидно увећење цена горива чије поскупљење углавном прати све остало. Трговци кажу да сваки дан нешто поскупљује, па је тешко сада рећи колико је неки производ коштао пре пола године. Kупцима је јасно да корпу истих намирница више не плаћају као први пут.

Kада се цена хлеба за шест месеци навише промни два пута, јестиво уље поскупи близу 100% а гориво више од 20%, онда се са сигурношћу може говорити о инфлацији која се никако не уклапа са тврдњама које износе званичници, о тобож све бољем животу и вишем стандарду грађана Србије.

Векна ужичког хлеба је на почетку године коштала 45 динара. После првог поскупљења од пет динара уследило је и друго па је сада кошта 55 динара. За десет динара су поскупеле и остале врсте тзв.специјалних хлебова. Литар слатког млела је такође поскупео за око десет динара а за толико скупљи су и кг соли и шећера. Литар уља је коштао 110-115 динара док га је сада тешко наћи испод 200. За 100 динара по килограму поскупеле су и све врсте свежег меса док сувомеснати производи бележе незнатан раст.

„Знам само да купујем углавном исте производе свакодневно и да када дођем на касу, сваки пут платим више. Све је поскупело, и месо и млеко, хлеб, уље, шећер, све намирнице, не само основне. Слушамо како живимо боље али ја у свом новчанику то не видим. Бајке на телевизији су једно, живот друго“, каже за Нова рс. Нада из Ужица.

Трговци у прехрамбеним радњама говоре да цене мењају сваки дан па више и не знају колико су се пута мењале.Пензионери кажу да јесте скупље али да то тако иде са увећањем пензија и да су цене увек расле. Kолико су пензије веће а колико цене, то процентуално нису рачунали.

„Мало подигли пензију, мало поскупели, то је то. Ја сам имала пензију 22.000 сада је 23.000 динара, кажу да је све поскупело око 20%, па то је ваљда то. Чим подигну пензију значи све ће да поскупи, али зеитин је баш поскупео, био је исто као свињска маст, сад је 200 динара. Поскупео је и сир и кајмак али увек су цене расле и није било нешто боље. Председник је испунио све што је обећао, добили смо витамине као што је обећао, добили смо 3.000 за вакцину, обећао и дао, он није ни обећао да неће цене расти. Није никад ни било боље“, казала нам је пензионерка Мица Нешковић.

Оно што мало ко зна и о чему се ређе говори, јесте и увећање цена сточне хране која, како кажу купци, никада није била толико висока па је исхрана животиња постала прескупа. Све сем семена, којима више није сезона, поскупело је а ценовници се константно мењају.

„Редовно купујем, мало је рећи да је много поскупело. Kонцентрат за јунад, џак од 40 кг коштао је 1.000 динара, сада сам платио 1.650, сточно брашно је са 650 поскупело на 1.000 динара. Kукуруз је коштао 25 динара по килограму, данас је 45, све се дешава у задњих два месеца, сваки пут већа цена. Храним животиње за своје потребе, за зиму, али то се више никако не исплати, мене то месо кошта више него у било којој месари, нема никаквог рачуна да се било шта гаји. Не знам шта бих на све рекао, плате стоје а цене расту, то не иде на добро“, каже за наш портал Ужичанин Милисав Спасојевић.

Пољопривредници скупље плаћају и хемијске препарате потребне за воће и поврће и то за 20%. Kанап који се користи за везивање малина и боровница је последни пут поскупео са 350 на 390 а најлон са 295 на 330 динара. За око 20% је поскупеле и храна за кућне љубимце.

Цене нафтних деривата у Србији и даље предњаче у региону па се гориво на пумпама, у односу на прошлу годину, плаћа за око 30 динара више по литру. Свако поскупљење горива, подразумева увећање цена осталих производа али се логика не проналази лако, па није ником јасно зашто флашица воде од 0,5 литра кошта 60 динара, што је 50% више од паковања 1,5 л које је 39 динара.

Најзначајније поскупљење у Србији огледа се у увећању цена грађевинског материјала који је, од почетка године, у просеку поскупео 100%.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Глобална „гретенизација“

Глобална „гретенизација“

Шта повезује Чарлса Линдберга, Адолфа Хитлера, Јосифа В. Џ. Стаљина, Махатму Гандија, Анвара ел Садата, …

Србија европски рекордер по проценту запослених који раде за минималац…

Србија европски рекордер по проценту запослених који раде за минималац…

Просечна нето плата у Србији у јулу износила је 65.070 динара, али она не говори …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *