Европљани више нису битни за Америку

Европљани више нису битни за Америку

ОСНИВАЧ И ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР БРИТАНСКОГ ЦЕНТРА ЗА ЕКОНОМСКА И ПОСЛОВНА ИСТРАЖИВАЊА

У америчким очима Европа је – историја, због чега им посебно иде на живце што тај континент изазива успоравање светске економије, оценио је Мек Вилијамс 
Тек створена Европска заједница 1980. године је држала 34 одсто светске економије. Ове године ће то бити само 22 одсто, а 2020. тек око 15 одсто. Такође, највећа европска економија – немачка, пашће са четвртог места у свету 2011. на седмо по величини економије 2020. године

ОСНИВАЧ и извршни директор британског Центра за економска и пословна истраживања Даглас Мек Вилијамс упозорио је да Европа више није битна за САД и да на њу у Вашингтону гледају као на област која генерише економске проблеме.

„У америчким очима Европа је – историја, због чега им посебно иде на живце што тај континент изазива успоравање светске економије“, оценио је Мек Вилијамс.

Он тврди да је тешко Европљанима објаснити колико су постали маргинални у америчким очима.

Ипак, Мек Вилијамс сматра да се у америчким ставовима крије – парадокс. У исто време они Европу сматрају маргиналном, али је криве за слабљење светске економије.

Посебно су нервозни људи блиски Бараку Обами који слабљење економије виде као претњу његовом новом мандату на председничком месту. За тај ризик они криве слабљење евра.

МекВилијамс објашњава да у САД свој став прво темеље на чињеници да је „Европа постала војно неважна“, што повезују са њеном малом улогом у ратовима у Авганистану и Ираку.

Мек Вилијамс наводи да је 1980. године тек створена европска заједница држала 34 одсто светске економије. Ове године ће то бити само 22 одсто, а 2020. тек око 15 одсто.

Такође, највећа европска економија – немачка, пашће са четвртог места у свету 2011. на седмо по величини економије 2020. године.

„Један од резултата става да је Европа мање важна јесте чињеница да, када неки европски лидери покушају да утичу на светске догађаје, изазову љутњу у САД, па им амерички политичари приговарају да прво почисте своју кућу“- наводи Мек Вилијамс.

Американцима је битнији Блиски исток због политичке нестабилности, због повезаности са Израелом и згог нафте.

Вашингтон у Русији види војну снагу и повећану економску важност због природних извора, а Кину у САД поштују, али и страхују од ње, јер се развија у нову суперсилу – указао је Даглас Мек Вилијамс.

 

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србија европски рекордер по проценту запослених који раде за минималац…

Србија европски рекордер по проценту запослених који раде за минималац…

Просечна нето плата у Србији у јулу износила је 65.070 динара, али она не говори …

РАСКОРАК ИЗМЕЂУ МАСОНЕРИЈЕ И ЗАДАХА СЕОСКЕ ПАРОХИЈЕ: После велике победе у Првом светском рату српски народ се није обновио

РАСКОРАК ИЗМЕЂУ МАСОНЕРИЈЕ И ЗАДАХА СЕОСКЕ ПАРОХИЈЕ: После велике победе у Првом светском рату српски народ се није обновио

ИЗМЕЂУ два светска рата српски народ је у целој југословенској држави постао индустријско двориште велике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *