Европљанима прети беда до смрти

0
(0)

Европски модел социјалне државе мора да се промени и прилагоди, иначе ће га разорити дужничка криза и мере штедње које су последица кризе.

Уколико се так модел сруши, велики број људи пашће испод линије сиромаштва и неки ће чак бити у трајном сиромаштву из ког ће им бити тешко да се извуку до краја живота.

Тај и други слични, подједнако црни закључци произлазе из прегледа запослености и социјалног стања у ЕУ у 2012., који је, на готово 500 страница, објавила Европска комисија, а преноси Вечерњи лист.

Социјално стање у ЕУ је забрињавајуће. 

„Незапосленост је досегла ниво какав нисмо забележили у готово две деценије. Приходи домаћинстава падају, а опасност од сиромаштва и искључености из друштва непрестано расте,“ каже европски повереник Ласло Андор, који је представио овај годишњи преглед. 

Сиромаштво се враћа у Европу 

Документ не прописује решења па тако и не каже како прилагодити европски модел социјалне државе (аутори само кажу да то треба учинити “на различите начине у различитим државама”), али даје гомилу података које затим помно анализира и на површину извире слика Европске уније која је у 2012. из лоше економске и социјалне ситуације прешла у још гору. 

“Групе којима прети трајно сиромаштво су младе, одрасле особе, неактивне или незапослене жене, самохране мајке, старији радно способни грађани који су престали да раде…”, наводи се у анализи. 

Али док Европљани у неким земљама (Бугарска, Грчка, Италија…) падају испод границе сиромаштва и не успевају се довољно брзо и у довољно великом броју дигну изнад те границе, у земљама попут Аустрије, Француске и Велике Британије ипак се догађа другачији тренд: тамо је у 2012. велики број људи пао испод границе, али велики број људи се и попео изнад границе сиромаштва. То говори да не постоји један европски модел социјалне државе, већ више различитих, мање и више модела у више различитих земаља.

Смањење плата у развијеним земљама 

Овај Комисијин документ изазвао је поприлично забринуте реакције, а за неке је он још једна потврда да мере штедње нису добре за Европу. Чак и ако анализа показује да немачки модел функционише, а да неки други “јужњачки” модели не функционишу, треба се запитати у чију корист немачки модел функционише, каже посланица Европског парламента и немачка левичарка Габријел Цимер. 

„Сигурно не функционише у корист најслабије плаћених радника чије су плате неколико пута смањене у име повећања конкурентности, чиме је знатно повећана разлика између богатих и сиромашних. И сигурно не функционише у корист јужних Европљана, који купују релативно јефтине немачке производе и услуге наносећи штету својој производњи,“ каже Габријел Цимер.

 

Вечерњи лист

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Републички завод за статистику: Четвртина становништва у Србији у ризику од сиромаштва!

4 (2) Стопа ризика од сиромаштва у Србији је прошле године износила 23,2 одсто и …

Русија: Могућ прекид дијалога са ЕУ

5 (1) Русија може да прекине дијалог са Бриселом, рекао је министар спољних послова Русије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend