Европски парламент изразио забринутост због неиспитивања плагијата на универзитетима у Србији

0
(0)

Београд — Европски парламент изразио је забринутост што академске институције и представници власти Србије нису испитали наводе о плагијатима на универзитетима.

„Европски парламент изражава забринутост што се академске институције, заједно са државним властима и јавним званичницима, нису позабавиле оптужбама о плагијатима на универзитетима“, наводи се у Резолуцији о напретку Србије у процесу евроинтеграција коју су посланици Европског парламента усвојили 11. марта у Стразбуру.

Афера докторских плагијата у Србији избила је у јуну прошле године након што су тројица научника из Србије који раде на британским универзитетима јавно оспорила веродостојност доктората актуелног министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, који је звање доктора наука стекао на Мегатренд универзитету.

У међувремену су оспорени докторати градоначелника Београда Синише Малог и председника општине Нови Београд Александра Шапића.

Небојша Стефановић је дисертацију под називом „Нова улога стратегијског менаџмента у управљању локалном самоуправама (пример града Београда)“ одбранио 27. јуна 2013. на Факултету за пословне студије Мегатренд универзитета.

Комисија Мегатренд универзитета утврдила је да нема разлога да се покрене поступак за проверу оптужби, а научници који су оспорили веродостојност Стефановићевог рада оценили су да комисија није одлучивала да ли је Стефановићев докторат плагијат и да на тај на случај „није стављена тачка“.

Поступак утврђивања аутентичности доктората Синише Малог и Шапића још траје.

Синиша Мали је 2013. године одбранио докторску тезу под називом „Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације -€“ теоријске концепције и искуства Србије“ на ФОН-у.

На сајту „Пешчаника“ 9. јула 2014. објављен је текст у којем се наводи даје 33 одсто или више текста докторског рада Синише Малог одбрањеног на ФОН-у плагирано.

У међувремену је, према писању Пешчаника, часопис „Организатион анд Манагемент“ због плагијата повукао чланак чији је коаутор Мали.

То је један од два научна рада на основу којих је Мали стекао право да брани свој докторски рад.

Шапић је 2012. одбранио дисертацију „Карактеристичне активности маркетинг односа у функцији интереса индивидуалних потрошача“, на Факултету за пословно индустријски менаџмент Универзитета Унион.

Ректор Универзитета Унион Златко Стефановић крајем фебруара рекао је да је Комисија тог универзитета за испитивање навода о плагијату Шапићевог доктората прекинула рад и да су мале шансе да се поступак настави, с обзиром да је једва успео да пронађе чланове који су прихватили чланство у комисији.

Трочлана Комисија прекинула је рад јер су прелиминарни резултати извештаја разматрани на седници Сената. Извештај једног члана комисије показао је да у делу доктората који је он анализирао постоји око 73 одсто преузетог текста без навођења извора, другог члана да је преузето 66 одсто, док је трећи члан нашао да у његовом делу има 0,4 одсто преузимања текста.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

2 Коментара

  1. Kako nisu ispitana???? Pa cela zemlja tacno zna ko ima plagijat i ko je platio diplomu u celosti……sta lupaju ovi iz EU.

  2. Kako nisu ispitana???? Pa cela zemlja tacno zna ko ima plagijat i ko je platio diplomu u celosti……sta lupaju ovi iz EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend