Евростат: Намирнице у Србији скупље него у БиХ, Бугарској, Румунији и С. Македонији

Евростат: Намирнице у Србији скупље него у БиХ, Бугарској, Румунији и С. Македонији

0
(0)

Београд — Цене хране и безакохолних пића у Србији биле су прошле године 22 процента ниже од просека у Европској унији, наводи европска статистичка служба – Евростат.

Наиме, ниво цена упоредиве корпе производа, у којој су хлеб и цереалије, месо, млеко, сир и јаја, износио је 2018. године у Србији 78 одсто од просека ЕУ, при чему је 100 узет као базни индекс, показују резултати истраживања објављени на званичној интернет-страници Евростата.

У поређењу са земљама у региону, храну и безалкохолна пића смо плаћали јефтиније од грађана Хрватске и Словеније, где је ниво цена тих прозвода износио по 97 одсто од просека у ЕУ, као и од житеља Албаније (79%), Мађарске (85%) и Грчке (106%).

Међутим, ове намирнице су у Србији биле скупље него у Босни и Херцеговини (76% од просека ЕУ), Северној Македонији (62), Бугарској (76) и Румунији (66 одсто), док су у Црној Гори биле на истом нивоу као код нас (78%).

Посматрано по појединачним производима, лани смо јели јефтинији хлеб и житарице (индекс 70% у односу на ЕУ) него комшије у Црној Гори (74), БиХ (71), Словенији (104), Хрватској (103), Грчкој (114) и Мађарској (77).

Још ниже цене тих артикала него код нас имали су Македонци (57%), Бугари (62) и Румуни (54%).

У Србији је прошле године месо, са индексом цена 67 одсто од ЕУ-просека, било повољније куповати него у Хрватској (85%), БиХ (69), Албанији (71), Словенији (97), Мађарској (75) или Грчкој (91%), а најповољније цене су имали Црногорци и Македонци (62%).

Цене млека, сира и јаја у Србији су, према резултатима компаративног истраживања Евростата којим је било обухваћено 37 европских земља, такође биле ниже у односу на европски просек (индекс 87%).

Ове намирнице смо плаћали јефтиније него Бугари (98%), Хрвати (96), Грци (134), Мађари (93), Словенци (102) и Албанци (94), а скупље него Црногорци (83), Македонци (71) и грађани БиХ (81).

Ниво цена алкохола у нашој земљи износио је лани 84 одсто од просека у ЕУ, а дувана 42 процента. У региону су алкохолна пића најскупља била у Грчкој (133%), а најјефтинија у Северној Македонији и БиХ (72), док су цене дувана у региону највише биле у Словенији (68), а најниже у Северној Македонији – 29 одсто од просека у ЕУ.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОБУНА ИЛИ ПАКАО: Уз однарођену власт и однарођен врх цркве?

ПОБУНА ИЛИ ПАКАО: Уз однарођену власт и однарођен врх цркве?

5 (11) Истога дана када је устоличен Порфирије, нови српски патријарх, умро је Ђорђе Балашевић. …

Тренутно смо најгори по броју заражених короном у региону, Вучић изгледа спрема полицијски час и закључавање!?

Тренутно смо најгори по броју заражених короном у региону, Вучић изгледа спрема полицијски час и закључавање!?

4.5 (8) Због лоше епидемијске ситуације с вирусом корона биће отворени нови капацитети Ковид болнице …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend