fbpx

Фабрика идиотизма: Референдум не сме да одложи примену споразума

0
(0)

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да евентуално расписивање референдума о бриселском споразуму не би смело да одложи његову примену. У мају наставак преговора

„Ако постоје рокови за доношење одлука о датуму почетка преговора са ЕУ, не можемо референдум припремати неколико месеци а да притом не радимо на спровођењу споразума“, рекао је Дачић новинарима најављујући сутрашњи састанк са Србима са севера Косова.

Према његовим речима, уколико се донесе одлука о расписивању референдума, референдумско питање не сме да буде замка или сугестивно постављено да води ка одговору.

„Раније је, ако се добро сећам, било постављено питање да ли ће туђа чизма да дође на нашу територију, и ми сви изгласамо да неће да дође, а неколико месеци после тога дођоше туђе чизме и остадоше“, подсетио је Дачић на референдум који је претходио сукобу са НАТО.

Бесмислено би, како је објаснити, било поствити на референдуму питање да ли су грађани за то да Косово остане у саставу Србије, а свакако је немогуће пристати на то да се омогуће вишемесечне припреме за тај референдум и да се у међувремену споразум не примењује.

„Ни ми ни Срби са севера Косова не треба да се постављамо тако да заустављамо неке ствари које морамо да урадимо. Ми не желимо референдум као покриће или да се не реализује овај споразум, напротив желимо да се успостави јединство“, објаснио је Дачић, који ће сутра заједно са вицепремијером Александром Вучићем примити делегацију Срба са севера Косова.

„Рекли смо да нема никаквих проблема да се организује референдум ако ће референдум помоћи да се успостави јединство, а ако до тога неће доћи ни после референдума онда се поставља питање сврхе одржавања референдума“, казао је Дачић.

Премијер је наговестио могућност да ће током следећег месеца бити настављени контакти на врху између Београда и Пришстине уз посредовање ЕУ.

„Очекујм да ће у мају бити и нових сусрета, ја се не радујем баш томе, али у контактима са Кетрин Ештон најављено је да ће вероватно бити неких нових састанка“, рекао је Дачић, обаснивши да тек предстоје разговори о бројним темама, као што су питња имовине, повратка расељених, заштите цркава и културних добара, амнестије, енергетике и телекомуникација.

Дачић је у САНУ учествовао на промоцији пројекта изградње Нано центра „Београд“.

 

***

НАСТАВАК ПРЕГОВОРА У МАЈУ

Председник Владе Србије Ивица Дачић наговестио је данас могућност да ће током следећег месеца бити настављени контакти на врху између Београда и Пришстине уз посредовање ЕУ.

„Очекујм да ће у мају бити и нових сусрета, ја се не радујем баш томе, али у контактима са Кетрин Ештон најављено је да ће вероватно бити неких нових састанка“, рекао је Дачић, објаснивши да тек предстоје разговори о бројним темама, као што су питња имовине, повратка расељених, заштите цркава и културних добара, амнестије, енергетике и телекомуникација.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Зоран Чворовић: Генерал под маском или Један доказ континуитета издајничке политике

4.4 (7) Особа од посебног Вучићевог поверења  BBC на српском језику је забележио, између осталог, како током последњих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *