Финансирате стране ИТ фирме а хвалите се растом извоза домаћих?! МАРШ!!!

0
(0)

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да је сектор информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у првих 11 месеци 2018. године премашио вредност извоза од милијарду евра, што је раст од 27,5 одсто у поређену са истим периодом претходне године, саопштено је из Владе Србије, преноси Бета.

Брнабић је председавала седници Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије на којој је усвојен План рада за 2019. годину и извештај о раду прошле године.

Суфицит извоза ИКТ услуга, према речима премијерке, чини већину суфицита извоза услуга, док сам сектор током последње деценије бележи константан раст извоза од више од 20 одсто.

Просечна плата по запосленом у овом сектору, који је један од најбрже растућих у Србији, како је рекла, више од два пута је виша него у другим гранама индустрије, док једно радно место у ИКТ сектору креира четири-пет радних места у осталим секторима.

Брнабић је истакла да је Влада Србије препознала потенцијал ИТ индустрије, предузела конкретне кораке како би обезбедила њен додатни раст и пружила нову визију развоја Србије засновану на иновацијама.

На седници Савета представљени су најважнији реализовани пројекти и планови за наредни период међу којима су увођење програмирања као обавезног предмета од петог разреда у основним школама, док су у овој школској години ученици шестог разреда започели учење у програмском језику Python.

Омогућен је и приступ интернету у свим основним школама, а додатних 10 милиона евра инвестирано је у приступ брзом интернету за школе у 2019.

У сарадњи са Фондацијом Петља и Иницијативом Дигитална Србија, све школе добиле су основну ИТ опрему, а наставницима је пружена обука за предавање ИТ предмета.

Спроведен је пилот пројекат увођења дигиталних образовних материјала у 2.000 „дигиталних учионица”, а у овој години наставља се инвестирање у потпуну дигитализацију уџбеника.

Број специјализованих ИТ одељења повећан је ове школске године за скоро пет пута у односу на 2017. годину, на укупно 44 у 36 гимназија широм Србије, а повећани су и капацитети техничких факултета како би се омогућио упис 20 одсто више студената него пре две године, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Влада је определила око 100 милиона евра за инвестиције у инфраструктуру како би се омогућило боље окружење за стартапове, иновативне компаније и истраживање и развој.

У склопу програма преквалификација за ИТ, прилику да стекну знања и вештине из програмирањења неопходних за позицију јуниор програмера, добило је 800 грађана, а у току су обуке за још њих 1.100.

„Започело се са успостављањем базе за потпуно електронску Владу, усвојени су Закон о електронском пословању и Закон о електронској управи а започето је и успостављање регистра грађана и адресног регистра”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да се међу оствареним резултатима издвајају и увођење нових профила по дуалном моделу за средњошколце у техничким школама, на захтев индустрије и родитеља.

У склопу подршке развоју регионалних стартап центара, Влада је подржала осам градова и општина са износом од 200 милиона динара. Такође, усвојене су измене сета закона који омогућавају пореске подстицаје за већа улагања привреде у истраживање и развој.

Планом Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије за 2019. годину предвиђа се и реализација 36 активности у области развоја људског капитала (формално и неформално образовање), развоја иновационе инфраструктуре и стварања конкурентног тржишта (правни оквир за пословање).

„Планирано је да се у седмом и осмом разреду на часовима информатике ради у програмима Пyгаме и Јупyтер, уз учење 2Д анимација, аналитике и рада са подацима. План је да распишемо конкурс за увођење новог студијског програма од националног значаја за потребе индустрије 4.0, док настављамо са подршком изградњи научно-технолошких паркова и друге научне и иновационе инфраструктуре у Београду, Новом Саду и Нишу”, истакла је премијерка.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лајчак, поздравио те Драгче у име Србије и понудио ти договор сад одмах, далеко је пролеће (видео)

5 (1) Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчк долази у посету Приштини, па Београду одмах након …

Кон најавио трећи удар короне, па поново прети новим мерама, банда лоповска се ужелела устанка

4.3 (3) Нови удар короне у Србији очекује се у новембру, сада смо у припремама …

8 Коментара

 1. Ma, dajte, molim vas, sta zna ova mutava nakaza, ovaj degenerik i greska prirode, to mutavo i neartikulisano ne zna nista, laprda potpune besmislice i trabunja gluposti, u zemlji u kojoj imamo cucavce po skolama ono laprda o „digitalnoj tehnologiji“ i „casovima infotmatike’!
  idi, bre, gaduro i rugobo znas gde!

 2. Ако ова зна колико бајта има у једном мегабајту, поједем и компјутер и њу са све дроњцима.

 3. Није довољно рећи МАРШ већ треба рећи МАРШ КУЧКО !

 4. уништавање наше економије се наставља несмањеном жестином. Под хитно ухапсити 200 судија и тужилаца, уз обавезни притвор од 30 дана – за почетак!

 5. ma nemojte sirotu postarku, koja samo nama usmene naredbe prenosi, jer car dekretima usmenim vlada, koji snagu zakona imaju, a ova bi dovedena jer svoje ja nema, nit je musko ni zensko, nit zna odkud je, ni sta je, zato milione eur stece, al o tome ce suditi oni koji ce nacionalizaciju sprovoditi a smatram da svakog jednom mora il napred il pozadi zasvrbeti.

 6. Digitalizaciju vodi firma njenog bate. Zato su navalili da digitalizuju Srbiju.

 7. Пут путује Ђерзелез Алија

  „Брнабић је председавала седници Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије на којој је усвојен План рада за 2019. годину и извештај о раду прошле године“.

  Госпођица наводно има неку МБА западњачку диплому, што за нас не представља јасну слику шта је то.Комотно може да буде да је то диплома неког геј лобија, или шпијунске куће.
  Кад је дошло време да о ИТ технологијама и иновацијама прича неко ко о томе нема благе везе, осим што има брата који се тиме бави, онда је знак да смо колективно пролупали ако све то прихватамо ново за готово.
  Па јој се приписује програм „е-беба“.Замисли цинизма кад ће она и госпођа у годинама за поштовање да се баве наталитетом, како оне то тумаче.
  Наравно, у свему томе је присутан брат јој Игор са фирмом „Asseco“ који је за овај програм и за замену старих здравствених књижица, који је трајао три пута дуже, узео око 34 милиона евра.
  Ево, видим, госпођица уводи информатику у 5. разред основне школе и то програмирање!!! што говори колико благе везе нема са том материјом…

  Али колико прекосутра госпођица путује у Охајо и Џорџију, опет у неку фирму која производи рибоне и сл за компјутере, а која има своју испоставу у Србији.Зар не могу послови да се обаве овде, већ мора да се дилика чак у Џорџију?
  Пут је већ проглашен пословним-радним, што подразумева да јој ми све плаћамо, пут, преноћиште, кафанисање, а можда и вештачку оплодњу њезине девојке, која можда није успела пре пар месеци у Шведској.Наравно, ако и она иде с њом.
  И све то нас не би интересовало да ми не плаћамо и то тако што смо проглашени за тупаџије које се опиру да постану хомосексуалци, па још их и не воле, а они нас хоће да просвете и хомосексуализују, па нам троше паре и још нам се кезе и цинично гледају кроз чкиљаве очи из којих само алкохол цури.И воле да нам деже говоре језиком којег они називају „српски“
  Кад нам неко културно узима паре и са захвалношћу, па да и опростимо, али кад ти дођу из Хрватске, овако или онако, прогласе се највећим српским патриотама, народ прогласе руљом(Шешељ), примитивцима, нерадницима(АВ), узимају вам паре на веома перфидне и дрске начине.

  Пут у Америку може да има и још значења, као:Извиђање терена за следеће амбасадорско место па да се прикључи оним где је и „10 година радила са међународним организацијама“.А те „међународне организације“ знамо ко су и шта раде.И АВ је усавршавао енглески у Енглеској, па ево му (по саветима),или нама (по плаћању), Тонија Блера познатог бомбардера, да нас докусури, што је од нас остало од 99-те.А и Шешељ је, кажу, био на некој обуци-курсу у Манхајму.Вероватно је учио како се гаје гладиоле.
  И за крај..
  Нема краја.Све ће бити горе и горе и све укроћеније, јер Циљ глобализма, где Америка предњачи и јесте ДА НАРОД-РУЉА БУДЕ УКРОЋЕНА И ПОД КОНТРОЛОМ.
  А зар нисмо добили баш такву власт?Да се не заваравамо и Ђинђић је најпре отишао код Гејтса, однео му флашу ракије и добио бесплатно ИТ опрему за Владу и полицију, обавио попис становништва и имовине – увео нас у књиге и кроћење је почело.Сећате се Томе и његовог сликања уз обавезно набадање са два прста по тастатури, а онда је почео да боцка и Љајић.И они су били фрајери, а информатичари са 20-30 година стажа су отпуштани с посла као вишак.
  Где год загребеш, све саме глупости.
  Ако и јесам злонамеран, а нисам, нека ми неко укаже на нешто добро, паметно, корисно, истинито, стручно, интелигентно, што ови урадише, а да није пљачка и кроћење становништва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend