понедељак , 23 новембра 2020

Фрљоке, фрљоке! Вучићев министар привреде Вујовић као да је са Марса пао

0
(0)

Београд — Циљ целог пакета мера владе је отварање што више нових радних места, изјавио је министар привреде Душан Вујовић.

Он напомиње да је кредитни пакет од 1,2 милијарде евра заправо намењен малим и средњим предузећима и предузетницима, уз одређене пореске олакшице за нова запосљавања.

Пореске олакшице за запошљавање нових радника мотивисаће и предузетнике да пријаве раднике који већ раде, а нови предузетници ће имати мотив да запошљавају више радника при покретању фирми и радњи, реако је Вујовић за РТС. Он је додао да је крајни циљ тих мера раст тражње, привреде и стандарда грађана. 

Најављених пет мера имаће ефекта на кратак рок од шест месеци до годину дана, а прави ефекти видеће се када се заврши реструктурирање јавних предузећа, рекао је Вујовић. 

Преносећи утиске са данашњег састнка са представницима грађевинске индустрије, Вујовић је рекао да о решењима за оздрављење те гране није могуће говорити јер још није успостављена ни дијагноза. 

Он је наговестио да би станогардња у Србији могла да буде јефтинија уколико би се инвеститорима и грађевинском фирмама земљиште за градњу давало на коришћење, тако да не би морали да га купују, а комунална инфраструктура би се јефинија наплаћивала. 

Коментаришући данашње усвајање измене Закона о приватизацији, чиме је одложена мера прекида давања субвенција и стечај над око 153 државна предузећа, Вујовић је рекао да ће реструктуирање тих предузећа ипак бити заврсено до краја године. Он је најавио да ће први талас реструктуирања кренути 1. јула, а други 1. октобра, тако да би цео посао требало да се заврши у овој години.

Ниже камате кад нам порасте кредитни рејтинг
Поводом жалби домаћих предузећа да су камате на кредите у Србији превисоке, Вујовић је оценио да банке у Србији превише наплаћују кредитни ризик земље, када одређују камате на зајмове. На то је председник Управног одбора Сосјете генерал банке Горан Питић рекао да светске бонитетне агенције одређују кредитни рејтинг сваке земље и на основу тога се одређује цена капитала које наше банке купују у иностранству. 

Када кредитни рејтинг Србије буде побољшан тада ће и цена капитала бити ниже и тада ће се створити и простор за смањење рефеернтне камате НБС, а крајњи ефекат биће ниже камате у домаћим банкама, објаснио је Питиц. 

Он је приметио да тренутно највише ненаплативих кредита у Србији има у грађевинској индустрији, али банкарском сектору није у интересу да тај сектор нестане, тако да државне субвенције на кредите привреди ту могу пуно да помогну.

 

РТС, Танјуг

фото: ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Професор писмено одбио да присуствује дочеку Вучића у Косовској Митровици!

0 (0) Пред најављени долазак Александра Вучића на Косово и Метохију, над Србима се врши …

Брисел кочи кинеске инвестиције у Србију!

0 (0) Кинеска инвестициона офанзива на Србију се наставља. Након што је компанија „Шандонг линглонг” …

Један коментар

  1. Vujovic je covek koji je osamdesetih radio na razbijanju bivse SFRJ, kao covek MMF-a. Pogledajte film “Tezina lanaca“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend