Fuck the EU

0
(0)

Шта ради Брисел ових дана? Док јој једна чланица (Мађарска) подиже жичану ограду на граници према суседима, друга (Грчка) пропушта реке избеглица кроз своју територију као да је швајцарски сир, трећа (Хрватска) затвара границе за возила са српском регистрацијом, али и за путнике са српским пасошем, што је чист фашизам, ЕУ се нагања као да не гори пред кућом.

И када су на крају одржали Самит, после седам часова већања, на списку земаља којима су уручене пацке због пропуста у прихвату тражитеља азила – нема Хрватске!

Не смета им што је хрватска влада на челу са инфантилним Зораном Милановићем за свега недељу дана драстично променила реторику и повукла још драстичније потезе.

Кренимо редом: прво је Мађарска себе прогласила браниоцем хришћанства, па је подигла жичану ограду дуж граница са Србијом, да би у једном моменту потпуно затворила граничне прелазе и према избеглицама употребила силу, водене топове, сузавац и пендреке.

Да ли је мађарска кажњена? Јок! Мало вербалне гимнастике у стилу: то није у европском духу, и ништа више. Зато је тешко не поверовати да Орбан не вуче оне потезе уз прећутну сагласност Меркелове.

Када су избеглице дошле до непробојног Орбановог „зида плача“, кренули су на другу руту – према Хрватској. Кад тамо – Милановић их дочекује широке руке. Поручује својим узнемиреним грађанима да је Хрватска спремна за прилив миграната и да ће их његова влада усмеравати према Немачкој и Скандинавији, јер то и јесте крајња тачка изнуђеног пута ових невољника. Већ сутрадан је променио реторику и почео да говори о угроженој безбедности Хрватске и да кривицу за приливе људи пребацује на Србију, транзитну земљу за мигранте. Сада се дешава апсурд: Загреб оптужује Србију да организовано превози избеглице до хрватске границе и да се у том послу уортачила са Мађарима! А управо је обрнуто. Хрватска је већ првог дана дочекивала избеглице у својим атарима са полицијским марицама и превозила их прво у Товарник, па у Загреб и онда на границу са Словенијом и Мађарском.

Не постоји ниједан снимак, ниједна слика где српска полиција прати избеглички конвој и даје маршруте куда треба да иду. Загреб је месецима лежерно посматрао избегличке колоне које пролазе кроз Србију. Било је потребно мало памети па да се схвати да ће се у једном моменту те колоне окренути према Западу. Ваљда Сиријцима, потомцима старих цивилизација, у данашњем време не треба ништа више до географска карта и џи-пи-ес, и наравно приватни превозници, да би се прегруписали.

У својој неспособности да пројектује догађаје бар недељу дана унапред, Загреб затвара граничне прелазе за теретна возила са српским таблицама! Избеглице се не налазе у тим хладњачама, и оне и даље у Хрватску пристижу кроз атаре и кукурузишта, а не преко званичних прелаза, али је очито Милановићу било важно да као орао покаже канџе источном суседу које је само неколико дана раније, док је ратовао са Мађарском, сместио у „мухе“ којим се орао не бави.

И када је Србија узвратила контрамерама, шта нам поручује Брисел? По старој мантри, не именује се изазивач, у овом случају Хрватска, већ се апелује на обе стране да се гранични прелази на хрватско-српској граници отворе. Дакле, Загребу ни пацке.

И зато је Нуландова, та персонификација каубојског понашања Вашингтона, у праву – Fuck the EU.

Јелена Арсеновић, Вести

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Антихришћански вандализам у Белој демонији ака Европи достиже врхунац

4.3 (3) У извештају Института Хајтстоун пише: „Неки напади, посебно против Римокатоличке цркве, дело су …

ЕУ до даљњег не дозвоља улазак грађана Србије на територију земаља чланица?

5 (1) Земље чланице Европске уније сутра на састанку у Бриселу поново разматрају листу трећих …

Један коментар

  1. majke,novo se sprema na Srbiju,+GOSPODI POMILUJ + ,braco,ukljucimo mozgove na vreme

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend