ПРАВНА ТРАВЕСТИЈА! Уставни суд уместо Устава и закона брани права Вучића да терорише и пљачка пензионере

0
(0)

Уставни суд сматра да су основане тврдње иницијатора оцене уставности да пензија која је стечена у складу са законом представља имовину пензионера, али указује да из Устава не произлази гаранција пензијског давања у одређеном износу, јер је ограничење имовинских права, под одређеним условима, дозвољено и према Уставу Србије и према Европској конвенцији за заштиту људских права и основних слобода

ФАКТИ: Уставни суд је премијеру дао идеју која пара вреди. Утврдивши да је пензија само условно стечена имовина и да влада има право да креше све изнад 25.000 динара – УСС индиректно сугерише Александру Вучићу да све пензије изнад тог износа смањује и даље. Кад год му затреба за „финансијску стабилизацију” и – колико год му затреба!

УСТАВНИ суд Србије утврдио је да није противуставан Закон о привременом уређивању начина исплате пензија, којим су у новембру 2014. смањене пензије у Србији, пренела је данас телевизија Н1.

„Након анализе одредаба оспореног Закона са становишта свих битних навода иницијатора, Уставни суд је нашао да нема основа за покретање поступка за утврђивање неуставности овог Закона и његове несагласности са потврђеним међународним уговорима”, објављено је на сајту Уставног суда.

Истиче се да је Уставни суд утврдио да из закона следи да се њиме уводе интервентне мере које се предузимају да би се у условима економске кризе очувала финансијска одрживост пензијског система, што конкретно значи могућност редовне исплате пензија.

У том смислу, за Уставни суд је од нарочитог значаја било то што се прописане мере не односе на пензионере чија је висина утврђене пензије до 25.000 динара, којих, према подацима које је Суд прибавио, у Србији има више од 750.000, а што, с обзиром на укупан број пензионера и висине пензија у Србији, заправо значи да највећи број пензионера није обухваћен прописаним мерама.

Уставни суд је оценио и да је „заштићеним” износом од 25.000 динара, у реалним економским приликама у којима се друштво налази, спорним Законом обезбеђено старање о економској сигурности пензионера.

Када је реч о пензијама које су обухваћене законом предвиђеним мерама, Уставни суд сматра да су основане тврдње иницијатора оцене уставности да пензија која је стечена у складу са законом представља имовину пензионера, али указује да из Устава не произлази гаранција пензијског давања у одређеном износу, јер је ограничење имовинских права, под одређеним условима, дозвољено и према Уставу Србије и према Европској конвенцији за заштиту људских права и основних слобода.

Полазећи од тога да су прописане мере уређене законом, да се Законом не дира у право на пензију, да су мере прописане ради постизања легитимног циља јер је стварање услова за редовну исплату пензија макар и у умањеном износу у општем и јавном интересу, да постоји сразмерност у прописивању мера и да се ради о мерама привременог карактера, Уставни суд је оценио да нису основани наводи о несагласности оспореног Закона са Уставом.

Бета, Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шалтери Фонда ПИО од понедељка поново раде са странкама

5 (1) Фонд за пензијско и инвалидско осигурање обавестио је данас суграђане да од понедељка, …

Вучић поново серенда о томе како су плате и пензије „сигурне“

3 (2) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да су приходи за јул у …

4 Коментара

  1. Уставни суд Италије као и Грчке утврдио да је смањење пензија противуставно, пензије нису социјална давања него имовина.

  2. Ако није неумесно да Вам скренем пажњу да упоредите колико чланова Уставног суда су чланови политичке партије у којој је Вучић председник. Кумровачка школа је дан данас доминатна у јавном животу од оног остатка шта је остало од државе Србије. Комунизма се је само пресвукао. Апслотна власт Вучића осликава апсолутну власт Тита. Излаз постоји. Излаз увек постоји. Ја га знам и сада ћу Ван рећи какав општа народна енергија може манифестовати критичну масу за ту промену. Морамо и треба да брзинонм светлости се сви ми који нисмо чланови ни једне политичке партију да се Удружимо и самоорганизујемо кроз Удружења грађана. Јер смо у неизмерљивом броју, у вечуни смо и то критичној. Кад се постигне тај критини број удружених грађана тада можео опозвати и суспендовати сва три нивоа „Законодавне власти у Србији. Први ниво Законодавне власти су општине, док други ниво Законодавне власти у Србији су градови и онај круцијални трећи ниво Законодавне власти у Србији је Скупштина Србије. Тада би се преузела сва Уставна и законска власт у Србији и у року од 24 сата би се сви узрочници изиловали и санкционисали. Све ја само до нас, све је само до Вас и мене. Ово је Позив да се Удружимо и смаоорганизујемо. Молим Вас да се више не размишљате и више не колебате. Ово је визија која доноси живот Српској држави и нама свима у њој. Поздрав из Сунчаног Београда, ДРАГАНешковић

  3. Cemu sluzi uplata u pio fond i zasto se onda uplata veca od minimalne sa kamatom vrati penzionerima koji su uplacivali za vecu penziju od minimalca? Cemu sluze sve sluzbe u pio fondu koje su godinama obracunavale penzije i zasto se onda svi oni ne otpuste, posto je visina penzija u iskljucivoj zavisnosti od volje vlasti! Zasto bi bilo ko u ovoj drzavi uplacivao u fond vise od minimalca, jer ce im sve to vise pokrasti velepostovane vlasti! Zasto penzije ne primaju svi ljudi stariji od 65 godina starosti, kada ste vec pretvorili neciji rad i stednju u socijalu! Ovo je tezak kriminal i to zna i vlast, a zna i poslusnicki ustavni sud gde sudije primaju plate da bi krsili prava gradjana, a omogucili vlastima da nekaznjeno krse ustav i prava gradjana! Sta je sa nezavisnoscu sudstva, koje je ocigledno nezavisno samo od zakona i ustava, a nikako od velepostovanih pojedinaca na vlasti! Sve u svemu ovo nije drzava vec lutkarsko pozoriste koje prikazuje samo horor predstave!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend