Гардијан: САД харају историјски топлотни удари, екстремне суше и велики пожари (видео)

Лето 2021. године Северна Америка скоро неће заборавити, а само што је почело. Гардијан пише да западом Сједињених Америчких Држава харају историјски топлотни удари, екстремне суше и велики пожари

Временска криза проширила се на Канаду, где је у понедељак у провинцији Британска Колумбија измерено рекордних 46,6 степени.
Ово је горе од пакла

Стручњаци и званичници страхују да цěе се време погоршати у наредним месецима, а све због климатске кризе. Историјски топлотни удар без преседана погодио је северозапад САД ове недеље и поново су постављени нови температурни рекорди.

У Вашингтону у понедељак увече измерено је 42 степена, два степена више од недељних 40, што је у то време био нови рекорд.

У Портланду у држави Орегон измерено је 46 степени, што је такође био нови рекорд.

Иначе, Портланд је у периоду од суботе до понедељка оборио чак три температурна рекорда.

У суботу је измерено 42, а у недељу 44 степена.

– Ово је почетак трајне опасности. Морамо решити извор проблема, а то су климатске промен – рекао је гувернер савезне државе Вашинктон, Џеј Инсли.

Несносне врућине

Топлотни удар, који узрокује купола високог притиска и погоршавају климатске промене, протеже се од југозапада САД-а и савезне државе Калифорније до крајњег севера Канаде, односно канадског Арктика.

Зеке Хаусфатер, научник из непрофитне организације за заштиту животне средине “Беркелеy Еартх”, рекао је да се северозапад Сједињених Држава у последњих 50 година загревао за 1,7 степени.

Додао је да би ово и даље био екстремни топлотни удар без додатног загревања.

– Ово је горе него да се исти топлотни удар догодио пре 50 година – рекао је Хаусфатхер.

Многи мештани регије били су остали без струје јер је због употребе вентилатора и клима уређаја дошло до напрезања електроенергетске мреже.

Како би се мештани регије заштитило од несносних врућина, затворене су школе и компаније, а међу затвореним комерцијалним објектима нашли су се чак и базени.

Нису радили ни пунктови за тестирање на ковид 19 и мобилне јединице за вакцинацију против истог.

У Портланду је обустављен и трамвајски превоз јер је врућина истопила струјне водове и довела до повећане потражње за електричном енергијом.

Топлина је узроковала и оштећења на асфалту на улицама у регији, а делатници градских служби знали су и по два пута дневно водом поливати мостове који у својим конструкцијама садрже гвожђе.

Демократска сенаторка из државе Вашингтон Мариа Кантвел рекла је да топлина указује на хитну потребу да се у недавно договорени рачун уврсте ставке на основу којих цěе потрошња на инфраструктурне и транспортне пројекте бити удвостручена у наредних осам година. Чиста енергија, смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и заштита људи од екстремних вруцěина.

– Савезна држава Вашингтон није опремљена за ношење са оваквим температурама – рекла је Кантвел.

Претња

Званичници канадског града Бурнаби рекли су да је више од 24 људи умрло од последица вруцěине у протекла 24 сата.

Упозорења су издата за западну Канаду због високих температура.

Најугроженије групе грађана позивају се да пију пуно течности и бораве у својим домовима.

Многи људи у околини немају клима уређаје па су пожурили у продавнице да их купе. Међутим, сазнаје се да их у продавницама нема.

– Овај топлински талас представља велику претњу за грађане Британске Колумбије, поготово старије, децу и најрањивије друштвене групе. Климатске промене су проблем за јавно здравство и према њима се тако морамо и односити – рекла је Соња Фурстенау, водитељка Зелене странке Британске Колумбије.

– Ситуација са сушама на западу САД-а додатно се погоршала након још једне вруће и суве недеље – рекли су из Националног интегрисаног информационог система о суши (НИДИС).

– Пожари и све већа претња од пожара, водна ограничења те оштећена пољопривредна инфраструктура честе су појаве на том подручју – додали су из НИДИС-а.

Црвено упозорење

Велики пожари вецě годинама бесне широм западне Америке. У 48 пожара на западу Сједињених Држава, изгорело је 661.400 хектара земље у 12 савезних држава. Тренутно је у држави Аризона активно 17 неконтролисаних пожара.

У Калифорнији је 2020. године опожарено отприлике 4,1 милиона хектара земље, а ова би година могла бити још деструктивнија.

Ватрогасци се тренутно боре с великим пожарима у окрузима Керн, Сискијоу и Сан Бернардино.

Гувернер Калифорније Гавин Невсом у уторак је осигурао финансијску помоцě Савезне агенције за управљање ванредним ситуацијама (ФЕМА) за борбу против пожара у тој држави.

Очекује се да цěе се пожари и даље ширити.

– Ветар дува јаче и (уторак цěе бити) још један топао дан – рекао је службеник калифорнијске ватрогасне службе Џим Макенсен.

Јутарњи лист, Информер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Кинески "Тик-ток" у Америци и у Британији популарнији од "Јутјуба"

Кинески “Тик-ток” у Америци и у Британији популарнији од “Јутјуба”

Како је наведено у извештају компаније “App Annie”, која је специјализована за анализу тржишта апликација, …

ЦДЦ: Делта варијанта коронавируса не изазива теже случајеве код деце и адолесцената

ЦДЦ: Делта варијанта коронавируса не изазива теже случајеве код деце и адолесцената

Делта варијанта коронавируса не изазива теже случајеве ковида-19 код деце и адолесцената у односу на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *