Гас од данас скупљи за 3,6 одсто

0
(0)

Гас у Србиjи од данас jе скупљи у просеку за 3,6 одсто, док ће за домаћинства поскупети 3,3 одсто од 15. новембра.

Нова просечена цена гаса износиће за све купце 45 динара а за сва домаћинства 49 динара по метру кубном (без ПДВ-а), саопштила jе раниjе Aгенциjа за енергетику.

Савет Aгенциjе за енергетику дао jе сагласност на нове цене природног гаса за jавно снабдевање за 32 jавна снабдевача, коjе ће се примењивати наjраниjе од 15. новембра за домаћинства, а од 1. новембра за остале купце.

До промене цена гаса дошло jе због раста курса долара коjим се плаћа увозни гас, а коjи jе за последњих 15 дана септембра износио 92,4 динара. Tо jе за 4,3 одсто више од курса примењеног за обрачун садашње цене гаса. На основу новог курса утврђена jе нова цена. У позадини ових промена jе раст курса долара у односу на евро, наводи се у саопштењу Aгенциjе за енергетику.

У Србиjи 10 одсто домаћинстава, односно њих 249.000, има прикључак на гас.

Регулисана цена гаса се, иначе, мења када дође до промене набавних цена и односа увозног и домаћег гаса, а усклађуjе се и са променама петнаестодневног просека курса долара.

Цена по коjоj се гас увози из Русиjе, мења се квартално и одређуjе се за сваки наредни квартал на основу просечне цене три деривата нафте на релевантноj берзи у протекла три квартала.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Слаб род подигао цену малина, купине у бесцење

0 (0) Преполовљен род малина подигао је ове године цену тог воћа на око 210 …

Цена злата поставила свој апсолутни рекорд – 1.944 долара за унцу

0 (0) * Убризгавање трилиона долара у финансијске системе Сједињених Држава, Европе, Јапана, Кине и …

3 Коментара

  1. Zato sto ga nema ili ga ribljoglavi ne placa

  2. Prosle zime mu je cena bila bez pdv 40,33 dinara a sada 46,00… pa to je povecanje od skoro 25 $ ! A vlast tvrdi kako nema inflacije, odnosno da je ona minimalna ! SRAMOTA ALI OVAJ NAROD NIJE BOLJE NI ZASLUZIO – TRAZILI STE – GLEDAJTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Izvinjavam se zbog greske … 49,00 dinara !!!!!!!!!!!!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *