fbpx
Насловна / Србија / Плаћамо телохранитеље и обезбеђење за преко 100 истрипованих будала!

Плаћамо телохранитеље и обезбеђење за преко 100 истрипованих будала!

ПОД заштитом полиције и војске, као и других служби безбедности, у сваком тренутку налази се стотинак актуелних и бивших државних функционера, али и људи из правосуђа, спорта, медија… Одлуку о додели обезбеђења доноси Биро за координацију служби безбедности, на препоруку полиције и других државних органа.
Питање начина додељивања државних телохранитеља поново је актуелизовао случај бивше министарке правде Снежане Маловић, која и даље станује у војној вили на Дедињу и то под заштитом јединице Војске Србије „Кобре“. Пре неколико дана сазнало се да обезбеђење има и супруга шефа дипломатије Ивице Дачића.

Обе даме под заштитом су већ неколико година. Ово право оне остварују као личности за које је процењено да би могле да буду угрожене. Прва, као некадашња министарка правде, а друга због функција које обавља њен супруг.

Према информацијама „Новости“, из МУП Србије од доласка министра Небојше Стефановића број штићених личности готово је преполовљен. То није урађено одока већ су извршене нове процене о могућим ризицима особа које су до тада уживале државну заштиту.

Без обезбеђења су тако остали неки новинари, бивши политичари, спортисти, бизнисмени…

– Посебно одељење у МУП Србије сваке године процењује опасност и ризике за сваку штићену особу – каже наш извор из полиције. – Неке особе годинама имају обезбеђење, а некима се брзо укине јер се процени да нема више опасности. Посебно обезбеђење добија се због функције коју неко обавља, али и због претњи или оперативних података да је некоме безбедност угрожена. Важну улогу у додељивању заштите имају информације које добијамо од безбедносних служби.
БРИГА У ТРИ СМЕНЕ
ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ штићених личности организовано је у три смене, па је према проценама на том послу ангажовано близу хиљаду људи. О тачном броју ангажованих полицајаца, ипак, тешко је говорити, јер неки од опозиционих политичара имају само возача који је истовремено и телохранитељ, а један од некадашњих највиших државних званичника има само патролу полиције која дежура испред његове куће.

Право на обезбеђење регулисано је законом. Према слову прописа, ова привилегија обавезно припада председнику Републике, премијеру, председнику Народне скупштине, министрима одбране, полиције, спољних послова, начелнику Генералштаба, директорима БИА, ВБА и ВОА и полиције, као и страним државницима који бораве у Србији. Исто право могу да остваре и носиоци највиших правосудних функција и други државни функционери, уколико се процени да су угрожени. Наравно, ово важи и за обичне грађане, уколико се докаже да им је угрожен живот.

Међу штићенима највише је људи из правосуђа. Ту су садашње и бивше судије и тужиоци, како Специјалног суда и Тужилаштва, тако и њихове колеге из нижих инстанци. На списку, у који су „Новости“ имале увид, налази се и неколико спортских радника и више новинара. Посебно обезбеђење има и један од амбасадора… Полиција чува и престолонаследника, бивше државнике, као и породицу убијеног премијера Ђинђића.
НИКОЛИЋ ИЗАБРАО ПОЛИЦИЈУ

ПОРЕД Управе за обезбеђење личности и објеката МУП Србије (на место начелника ове јединице недавно је постављен пуковник Милан Глишовић), бригу о носиоцима највиших јавних функција воде и припадници батаљона Војне полиције „Кобре“. Реч је о једној од елитних јединица Војске Србије, задужене за противтерористичка дејства. „Кобре“ су чувале све председнике до Томислава Николића. Актуелни шеф државе изабрао је да га чувају полиција и Противтерористичка јединица и тако прекинуо традицију.

 

З. Ускоковић – Р. Драговић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Коме бре ИДИОТИ треба барска пруга и зашто одвајате огроман новац из буџета за тај идиотизам?

2.8 (6) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас, у оквиру посете …

Народ ће таксистима плаћати нове аутомобиле из буџета

3 (3) Први пут од почетка октобра таксисти јуче нису блокирали београдске улице јер је …

13 Коментара

 1. A najveci HIT je NARKOMAN CEDA JOVANOVIC Hahaha … 15 godina ??

 2. za to država ima para da plaća a smanjuje penzije i plate …ima ih mnogo poput Čede .

 3. netreba ih ni cuvati kad nista nerade, samo jedu i piju.

 4. jadna je ova zemlja ,nasta se trosi novac ove sirotinje …

 5. НЕЗНАМ КО СЕ КРИЈЕ ИЗА ЛИСТА СРБИЈА ДАНАС АЛИ ИМАМ ПОРУКУ ЗА ЊЕГА. ПОТПУНА ЈЕ ЛАЖ О ТЗВ. ТРАДИЦИЈЕ ЧУВАЊА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ У ОКВИРУ ВОЈСКЕ, ПРОТИВ УСТАВИМ ЧИНОМ ЈЕ ПОЧЕО ДА СЕ БАВИ ТАДИЋ КАДА ЈЕ ДОШАО СА МЕСТА МИНИСТРА ВОЈНОГ НА МЕСТО ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ, МАЛО ПРОЧИТАЈТЕ УСТАВ ПРЕ 2000 ГОД. А ИНАЧЕ КРОЗ ВЕКОВЕ О ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ СЕ ОДУВЕК БРИНУЛИ ПРИПАДНИЦИ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА.

 6. NEK SAMI PLACAJU NISU ZASLUZILI NICIM NI JEDAN DINAR IZ BUDJETA

 7. Zasto ih cuvaju kobi normalan prljao ruke o vnago!?

 8. Dokle ce specijalci cuvati pojedine budale i krimose ,dokle ce to ovaj narod da placa,

 9. magnetni nakit energetix

  Postovana redakcijo, ne znam odakle vam ta informacija da je sve predhodne predsednike bezbedjivala vojna jedinica kobre, ali je pogresna. Kobre su jedino obezbedjivale, predsednika Tadica, a sve ostale policija, od kako je uveden visestranacki sistem.
  Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *