"Где је нестало 850.000 хектара?"

“Где је нестало 850.000 хектара?”

Београд — Странка Богата Србије затражила је објашњење због чега је обрадиво земљиште у Србији смањено за 850.000 хекатара.

Како се наводи у саопштењу те парламентарне странке, попис Републичког завод за статистику из 2012. године показао је да Србија има 3,35 милиона хектара обрадивог земљишта, а не 4,2 милиона како се говорило пре пописа.

“Земља не може нестати али може јој се преиначити намена. И док се у развијеним земљама крче шуме и ледине, чак и део мора претвара у оранице, код нас се, нажалост, оранице претварају у земљиште које не може да рађа”, додаје се у саопштењу. 

Богата Србија изразила је противљење политици небриге услед које се, према неким истраживањима, сваке године у Србији губи око 25.000 хектара због бесправне градње, изградње путева и подизања објеката разне намене на најбољем пољопривредном земљишту. 

Та странка је затражила од Владе Србије да хитно прекине тренд смањења површине обрадивог земљишта увођењем високих такси за промену намене из обрадивог у грађевинско земљиште. 

Тако прикупљен новца, предлаже се, требало би дугорочно улагати у системе за наводњавање и одводњавање, чиме би се подигао просечан принос по хектару и произвело више хране за домаће и страна тржишта.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

СТОРИ: Вучић, Сузана и Инстаграм

СТОРИ: Вучић, Сузана и Инстаграм

“Сузана, како се зове оно кад окачите на Инстаграм, шта радим с тим?” Па, окачи …

АKАДЕМИЦИ МИНИСТАРKИ: "Нема доказа да је ова технологија БЕЗБЕДНА, патент Рио Тинта још није одобрен"

АKАДЕМИЦИ МИНИСТАРKИ: “Нема доказа да је ова технологија БЕЗБЕДНА, патент Рио Тинта још није одобрен”

Иако “Рио Тинто” наводи да има оверен патент да технологија прераде руде литијума и производња …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *