Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5
(7)

„Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима Сиан Меклауд и Ентонију Годфрију, добили најбоље услове за финансирање пројекта, најниже каматне стопе, те да је све максимално транспарнетно и добро урађено“, рекао је Вучић на отварању радова на Моравском коридору, само што нико не зна који су то најбољи услови и најниже каматне стопе.

У мору намештених инфраструктурних пројеката, скривених договора и политичких дилова које ова власт реализује, Моравски коридор је вероватно најгори

Комерцијални уговор није објављен, а јавност није упозната ни ко је финансијер, ни који су уговорени услови под којима се држава задужила.

Ето колико је „све максимално транспарентно и добро урађено“.

У мору намештених инфраструктурних пројеката, скривених договора и политичких дилова које ова власт реализује, Моравски коридор је вероватно најгори, а активно учешће представника америчке и британске администрације показује да инсистирање на транспарентним тендерским процедурама не важи када су њихове фирме у питању.

Овај економски неисплатив пројекат је ових дана посебно актуелан јер се ради о првом великом инфраструктурном пројекту који је овај режим уговорио са америчким партнерима и вероватно представља модел како ће се бројни најављени пројекти преко америчких финансијера, ДФЦ-а и ЕXИМ банке, реализовати у наредним годинама.

Да се подсетимо, Моравски коридор прво је требало да граде Кинези, који су још 2012. године наводно нудили цену од 492 милиона евра за изградњу, али је посао изградње на крају добио америчко-турски конзорцијум Бехтел-Енка, у процедури која представља уџбенички пример намештеног тендера.

Моравски коридор прво је требало да граде Кинези, који су још 2012. године наводно нудили цену од 492 милиона евра за изградњу, али је посао изградње на крају добио америчко-турски конзорцијум Бехтел-Енка, у процедури која представља уџбенички пример намештеног тендера

Формално је све почело у фебруару 2017. године, када је влада Александра Вучића формирала Радну групу за реализацију пројекта „Моравски коридор“, којој је био задатак да баш са конзорцијумом Бехтел-Енка усагласи текст Комерцијалног уговора.

Годину дана касније, министарка Зорана Михајловић је са представницима овог конзорцијума потписала Меморандум о разумевању и сарадњи, а у марту 2019. године, на састанку Вучића и представника конзорцијума и потенцијалних финансијера пројекта, Вућић је јавно поручио да очекује да изградња почне у трећем кварталу те године.

Након што је све договорено, Влада је прво усвојила Леx специалис да би Радној групи дала овлашћење да на тендеру бира стратешког партнера мимо Закона о јавним набавкама, а онда је уредбом дефинисала критеријуме за избор стратешког партнера, у којима је један од услова био да достави доказ о обезбеђеном финансирању од 400 милиона евра. И то у року од само 20 дана од објављивања јавног позива за тендер, како би било ком потенцијалном учеснику било немогуће да се пријави.

Очекивано, на тендер се јавио само Конзорцијум Бехтел-Енка и уговорио пројекат за невероватних 900 милиона евра, цену која је најмање дупло већа од реалних трошкова градње.

Небитно је да ли се ради о Кинезима, Американцима, Русима или Турцима, евидентно је да овај режим купује јефтину политичку подршку страних држава скупим пословима и кредитима вредним 15-20 милијарди евра, које ће плаћати генерације за нама

Радна група, Леx специалис и намештени тендер, мимо сваке законске и тржишне процедуре, само да би се испоштовао договор државе са једним извођачем, а све уз благослов званичника САД, Турске и Велике Британије.

На крају, видимо да је небитно да ли се ради о Кинезима, Американцима, Русима или Турцима, евидентно је да овај режим купује јефтину политичку подршку страних држава скупим пословима и кредитима вредним 15-20 милијарди евра, које ће плаћати генерације за нама.

То је оно што чињенице показују, а ви можете и даље да верујете Председнику на реч када каже да је „све максимално транспарнетно и добро урађено“.

Можда вам буде лакше.

(Аутор je председник одбора за финансије Странке слободе и правде)

директно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић решио да ухапси себе, бату Андреја и читав главни одбор напредних лопова и сецикеса (видео)

5 (3) Председник Србије Алекдандар Вучић огласио се данас са свог Инстаграм профила „будућностсрбијеав“ и …

Где нас је довела Вучићева власт: Редови за бесплатну храну у Београду (видео, фото)

4.3 (4) Током викенда колектив „Солидарна кухиња“ кувао је и делио храну у Београду за …

3 Коментара

 1. muci stoka kad je dokona a rice, blleji, rokce i kvokoce samo kad je gladna.
  stoka bez repa i rogova, nema cim da se brani od muva i napasnika, a pasceca sorta* zubata, ker arnautski joj jebo mater, obilazi oko stada, obgrnuta dzubetom od ovna s koga neskide ni rogova, posto nastala zadnja vremena pa ovladali djavoli i satanisti, jebo im magarac porod pogani.
  mladju stoku na laganoj vatri pecu, od tek rodjene krv piju i pastete prave, poneko i cipelice crvene, zivu pilad cerupaju a stare koke jajca nose za nasad i kajganu.
  skacu okolo ko majmuni, treste bubnjevi, oblaci dima na kokosinja govna smrdeci i prasina od kokaina, sodoma i gomora, odrasli i osamostaljeni kurjak uzjasio kon ja a smrt kobilu, vriska i cika paklena u avliji koja je odavno razgradjena i puna govana a u sred nje dudinja i dzenarika guzicarka, nazvana po nacinu sadjenja, stoci za osvezenje i jedenje.
  tu je i jedan magarac dalmatinski, podebeli, slican onom sto ga zovu zlatni, knjizevnika Apuleja i koji cesto njace i kokodace, i ako je samo magare, on ti je za van avlijske poslove.
  tu je i jedna krvatica iz porodice kasapina, hemafrodit, djevica i svetica, ta bez kurca i bezgresnim zacecem postala tata, koja usmene dekrete boga potpisuje i pecat udara.
  i ako se tvrdi da su bozanske sile mraka ljudskom razumu nedokucive, u ovoj avliji ludi pop miroslav, brdjanin iz vidove, takve hvali, do neba uzdize i ko svete dekorise, kaze da vidi kako se lavovski bore, dodao bih da pominjanu stoku pojedu i pojebu, sve u ime oca i dva sina koji se za nas zrtvuju jeduci nas i manu i pijuci ambroziju a ponajvise adrenohrom.
  za tog boga mraka i podzemlja zrtvuju decu nevinu a u alliji u kojoj to bozanstvo, dotumaralo iz nekih vukojebina dalmacije, zivi vaze mesto zakona protokoli sionskih mudraca a najblaza je kazna metak sa ledja.
  ako ste slucajno iz te avlije izgnani a upitaju vas negde u svetu odkud ste, recite da ste iz Konga da bi se prema vama ponasali sa respektom i postovanjem.
  ————————–
  * pasceca sorta, po vikipediji, su kerad i kerici, vukovi i vucici, hijene i hijencici, avet cupava, drekavci, vukodlaci i vukodlacici ovde dotumarali iz kamenjara, siprazja i vrzina bosansko-hercegovskih i krapinsko-krvatskih.
  vole zlato, evre i dolare i vladati covekolikim majmunima, magarcima i mulama i stokom sukom, bez repa i rogova.
  hajvani za cara izabrali zmiju i azdaju picoustu dvoglavu, ima krila zakrzljala, meto vatre bljuje kojekakva sranja a naj radije lize stanglu sa cokoladom i slagom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend