Геокс дефинитивно затвара фабрику у Врању, без посла 1.200 радника

Геокс дефинитивно затвара фабрику у Врању, без посла 1.200 радника

После пет година рада компанија Геокс затвара фабрику обуће у Врању, а без посла остаје 1.200 људи, потврдили су за Данас доскорашњи радници у овој италијанској фирми.

Ана Брнабић знала за одлуку

“Дефинитивно су нам данас послодавци саопштили да се фабрика затвара и да се машине пакују”, каже за “Данас” један од радника који је пет година провео у Геоксу, наводећи да ће “наредних дана бити више информација”. Он каже да је одлуку о дефинитивном одласку Италијана из Врања “знала и премијерка Брнабић, али није била спремна да своју посету југу Србије обележи том катастрофалном вешћу”.

И други радници с којима су новинари листа “Данас” ступили у контакт, потврдили су чињеницу да се фабрика дефинитивно затвара. Исти извори преносе и информације из кругова блиских менаџменту фабрике да Геокс неће машински парк из Врања селити у Албанију, а могло се чути и то да турска компанија Теклас која послује у Владичином Хану “није заинтересована за преузимање фабричке хале у Индустриској зони Бунушевац која ће до даљњег остати празна јер је у власништву Италијана”.

Распродаја указала на затварање

На одлазак јединог страног инвеститора из централне општине Пчињског округа указало је и то да је јуче ујутру затворена и аутлет продавница у центру Врања, где су претходних дана владале велике гужве, јер су по цени од две до пет хиљада динара продавани модели мушке и женске обуће и патика које иначе у редовној продаји коштају од 80 до 120 евра.

Пројекат грађане коштао 12 до 14 милиона евра

Влада Србије је субвенционисала италијанску компанију са по 9.000 евра по сваком раднику, а на захтев Геокса држава је одобравала додатна финансијска средства

Компанија Геокс своју фабрику у Врању отворила је у зиму 2015. године у присуству тадашњег премијера Александра Вучића. Влада Србије је субвенционисала италијанску компанију са по 9.000 евра по сваком раднику, а на захтев Геокса држава је одобравала додатна финансијска средства, па груба рачуница говори да је грађане Србије овај експеримент коштао између 12 и 14 милиона евра.

За то време радници запошљслени у овој фабрици, од којих је већина са не малим искуством у раду у обућарској индустрији, били су изложени нехуманим условима рада, неплаћањем прековременог рада, као и зарадама које су биле између 35.000 и 40.000 динара.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Државо да ли треба да блокирамо пруге и путеве“- пита синдикат Фијата

„Државо да ли треба да блокирамо пруге и путеве“- пита синдикат Фијата

Поводом наставка производње у компанији ФИАТ Пластик, након колективног годишњег одмора, обавештавамо јавност да радници …

Нoва минимална зарада од 35.012 динара не може да покрије потрошачку корпу од 39.278 динара

Нoва минимална зарада од 35.012 динара не може да покрије потрошачку корпу од 39.278 динара

МИНИМАЛНА цена рада у 2022. години износиће 35.012 динара, што је повећање од 9,4 одсто, …

Један коментар

  1. “Najpoznatiji otac” u zemlji, a nije biološki, no kakav? Kako li napravi sina lebati i čime? Ovakve zajednice ima da uvećaju natalitet i brojno stanje stanovništva. Propast, a još se hvali nakaza.Po svemu sudeći taj nadri otac je premijer(ka) Ana Brnabić. On(a) je zaslužila Nobelovu nagradu, jer je napravila sina, a nema mehanizme za pravljenje sinova. Svaka čast, nema se, može se! S druge strane predsednik i premijer(ka) zaposliće otpuštene radnike fabrike Geoks u Vranju. Koliko li pare će daju za subvenciju novom investitoru?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *