Србија

Мило Ломпар: Ова власт је створила наказни спој елитизма и примитивизма док национална фасада служи да се корак по корак напуштају национални интереси

Професор Филолошког факултета Мило Ломпар изјавио је данас да су у Србији сви нивои власти премрежени корупцијом која разара друштвено ткиво и кида било какав осећај солидарности.

Ломпар је у интервјуу агенцији Бета казао да је Србија данас само на папиру демократска и правна држава.

На делу је цивилизацијска регресија: опозиција је прогнана из парламентарног и јавног простора, а судство у битним садржајима прати одлуке извршне власти. Сетимо се срамне одлуке Уставног суда да огласи своју ненадлежност поводом Бриселског споразума

“У реалном смислу, на делу је цивилизацијска регресија: опозиција је прогнана из парламентарног и јавног простора, а судство у битним садржајима прати одлуке извршне власти. Сетимо се срамне одлуке Уставног суда да огласи своју ненадлежност поводом Бриселског споразума”, оценио је професор.

Додао је да су медији углавном под контролом власти, “изузев неких који су под контролом западних чинилаца”.

На питање како оцењује учинак актуелне власти у претходних десет година, Ломпар је истакао да је власт у националном погледу починила политичку издају, а у медијском погледу да је створила једнообразну јавну свест и уништила све спратове цивилизоване комуникације.

“У културном погледу, створила је наказни спој елитизма и примитивизма. Не верујем у њене економске прогласе, као што не узимам њене новчане поклоне. Оно по чему је посебна јесте да је власт симулакрума: национална фасада служи да се корак по корак напуштају национални интереси”, рекао је професор.

Национална фасада служи да се корак по корак напуштају национални интереси

По његовим речима “главни спикер владајућег симулакрума” је председник Србије Александар Вучић.

“Распон његових изјава, од националних до антинационалних, преноси се на све нивое власти, јер их сви понављају. Таквом друштвеном патологијом уништава се јавна моћ расуђивања. Без расуђивања, нема могућности за демократију”, истакао је Ломпар.

Упитан због чега већи део интелектуалне елите немо посматра ентропију српског друштва, Ломпар је казао да власт одговара клијентелистичким интересима интелигенције.

“Невладина или другосрбијанска интелигенција има покриће за мимикријску подршку власти у томе што власт постепено напушта део по део националних интереса. Њих не занима недемократичност власти у поступцима према Косову и Метохији”, рекао је професор.

Навео је да невладина интелигенција беспоговорно следи основни интерес западних, односно, америчких чинилаца.

“Он се састоји у уклањању руског политичког утицаја код нас”, оценио је професор.

По његовим речима национална интелигенција има покриће у томе што власт одбија да призна своје напуштање националних интереса, посежући за реторичком бижутеријом.

“Они занемарују недемократичност власти због наводне државне и националне идеје. Тако стварају фатално поистовећивање ове власти и народа и државе. Међутим, ниједна власт није еталон државе и народа”, истакао је Ломпар.

Нагласио је да актуелна власт у Србији почива на прећутном споразуму невладине и националне интелигенције.

“Ако она падне, сви ће похитати да кажу како је нису подржавали, позивајући се на садржаје владања које су критиковали. Право питање, међутим, гласи: кад и како је нисте критиковали? Зашто једнима нису сметали поступци око Косова и Метохије? Зашто другима нису сметали поступци око Савамале и медијски терор”, навео је професор Ломпар.

Упитан да ли верује да власт у Србији може постати смењива мирним путем, на организованим поштеним и демократским изборима, Ломпар је казао да је до 2012. године власт била смењива.

Упитан да ли је неко из опозиције разговарао с њим као могућем кандидату за председника Србије, Ломпар је кратко одговорио да није

“Коштуница је као директно изабран председник СР Југославије предао положај због споразума о Државној заједници Србије и Црне Горе, коју су успоставили Зоран Ђинђић и Мило Ђукановић. Потом су и Живковићева, и Коштуничина, и Тадићева влада биле смењене на изборима. Тек је ова власт питање свог опстанка прогласила борбом на живот и смрт. То је несумњива регресија ка ауторитаризму”, објаснио је професор.

Упитан да ли је неко из опозиције разговарао с њим као могућем кандидату за председника Србије, Ломпар је кратко одговорио да није.

На питање Бете може ли и на који начин опозиција да угрози актуелни режим на предстојећим изборима, Ломпар је казао да највећи број опозиционих политичара следе западне чиниоце и отуд не оспоравају политику власти у вези са изневеравањем националних интереса.

“Како они могу добити део подршке две трећине бирача који су национално оријентисани и вођени симпатијом за руски утицај? Они остављају огроман политички простор властима да стварају привид националне политике. Отуд, урушавање садржаја живота – криминал, корупција, медијски терор, политички диктат, примитивизам свих јавних стандарда – мора добити толике размере да у друштву не остане очувана ниједна колективна идентификација: ни политичка, ни друштвена, ни културна, ни економска”, навео је Ломпар.

Он је оценио да подељено друштво може изнудити промену власти тек када се западни, односно, амерички чиниоци умешају у њену смену.

Упитан како оцењује однос актуелне власти према Косову и Метохији и какав коначан исход очекује, професор је казао да је власт Бриселским и Вашингтонским споразумом, учинила све што је могла учинити.

Рекли су: не дам Газиводе и ‒ дали су. Рекли су: у косовској власти су ратни злочинци, а ушли су у коалицију с њима. Остало им је да се сложе са местом Косова у УН

“Рекли су: не дам Газиводе и ‒ дали су. Рекли су: у косовској власти су ратни злочинци, а ушли су у коалицију с њима. Остало им је да се сложе са местом Косова у УН. Ту је главна препрека руски вето”, рекао је Ломпар.

Додао је да уколико Русија одустане од тог вета, вођена својим погодбама и интересима, власт у Србији добија савршен алиби за тај чин. “Како то сада не изгледа вероватно, чини се да западни чиниоци настоје да постепено промене амбијент око ове одлуке: да све чланице ЕУ признају бесправну и НАТО злочином од Србије одвојену територију и да јој обезбеде место у Унеско и Интерполу. Нови амбијент требало би да обезбеди нову одлуку”, казао је професор.

На питање Бете како види Србију за пет година, Ломпар је рекао да се не можемо надати нормалнијим приликама и поступцима уколико актуелна власт не буде смењена, и ако не дође до промене политике.

“Давно сам, у својој књизи ‘Дух самопорицања’ написао да нас чекају дуге године тихе окупације и да живимо у колонијалним условима. То ме је изложило јавном жигосању које је изводила невладина другосрбијанска интелигенција. Током ове деценије показало се да сам био потпуно у праву, и у нашем, и у европском контексту”, рекао је професор.

Неопходно је да грађански оријентисани политичари схвате да је политика српског становишта европска и демократска у циљу, ако је таква у средствима

По његовим речима неопходно је да грађански оријентисани политичари схвате да је политика српског становишта европска и демократска у циљу, ако је таква у средствима.

“Они отуд треба да заступају недељивост државне територије Србије и легитимна права српског народа у Босни и Херцеговини (Република Српска), Црној Гори, Македонији и Хрватској. Они треба да одбију наметање српске кривице за непостојећи геноцид и прихвате српски део одговорности за ратне злочине”, рекао је Ломпар.

Додао је да отклон грађански орјентисаних политичара од западног утицаја у могућој мери јесте неопходан због политичке аутономије и приближавања преовлађујућем мишљењу народа.

“Треба да напусте идеју о својој историјској предодређености да воде друштво и да посведоче спремност на компромисе. Њихови западни ментори су им показали да то може и садашња власт”, навео је професор.

Истакао је да национално оријентисани политичари треба да заступају универзалност грађанских права, практичну осуду сваког насиља, отвореност за дотицај културног наслеђа и духовне ситуације времена, свест о томе да се ми налазимо на периферији руског утицаја и спремност на компромисе.

“Чини ми се да српска култура, њени политички и интелектуални протагонист, нема снаге за такав преокрет”, закључио је професор Ломпар у интервјуу за Бету.

Мило Ломпар је одбио да говори на свечаној академији поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, која је одржана крајем 2019. године, јер се противио одлуци Светог архијерејског синода и патријарха Иринеја да председнику Србије Александру Вучићу буде додељен Орден Светог Саве првог реда.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!