Гинеколог нудио новорoђенче на продају? Бебу мењао за ауто, цела операција ишла преко Београда

5
(12)

УДРУЖЕЊЕ несталих беба Београда поднело је две кривичне пријаве Тужилаштву за организовани криминал против чланова организоване криминалне групе састављене од лекара и државних службеника, на чијем челу је један гинеколог, због трговине људима. У интересу истраге не могу да кажем о ком граду у Србији је реч, нити да наведем имена пријављених, али то су довољни докази да крађа беба и даље постоји, рекла је Милена Јанковић, председница овог Удружења.

Како је за „Новости“ потврдила након конференције за новинаре, организоване поводом предлога тзв. Закона о несталим бебама, пре две недеље њеном удружењу јавио се млађи човек.

– Он је био у друштву двадесетак људи када је један од окупљених испричао како је са лекаром, некадашњим начелником гинекологије у том месту, који сада има приватну ординацију, договарао куповину новорођенчета. Човек живи у иностранству. Лекар је понудио да набави бебу и обезбеди документа, да би нови „родитељ“ могао легално да је изведе из земље. На питање колико то кошта, гинеколог му је рекао: „Претходни клијент ми је купио ауто.“ Испред ординације је стајао аутомобил вредан око 50.000 евра – рекла је Јанковић.

Тужилаштву за организовани криминал поднели су кривичну пријаву и писмену изјаву овог човека, који је расположен да сведочи.

Према речима Јанковићеве, њено удружење поднело је и десетак кривичних пријава вишим тужилаштвима против конкретних породица, за које, како кажу, имају доказе да су купили децу.

– Поднели смо пријаву и словеначком тужилаштву, па је љубљанска полиција спровела истрагу против једног брачног пара, а у истрагу су се укључили и српски органи гоњења. Реч је о пару из Словеније, који је 1986. године ступио преко београдског центра за социјални рад у контакт са приштинским центром, ради куповине бебе. Отпутовали су на Косово и тамо им је у породилишту у Приштини обезбеђена девојчица. Речено им је да је мајка студенткиња оставила дете – каже Јанковић.

Наводно су два-три дана провели у једном хотелу, у ком су иначе одседали будући родитељи који су на Косову куповали своје „наследнике“, док су сачекали папире. Девојчица је са фалсификованом документацијом да је рођена у Словенији и да су јој то биолошки родитељи, одведена у Љубљану. Родитељи су словеначким органима, према речима Јанковићеве, признали све.

Четири родитељска удружења организовала су скуп на ком су јавност упознали са примедбама на предлог Закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији.

Удружења родитеља несталих беба Војводине, Србије, „Београдска група“ и Удружење родитеља несталих беба Београда тражили су да се овај закон повуче из скупштинске процедуре и да се формира нова радна група, која ће сачинити нов предлог којим ће родитељи бити задовољни.

ПРЕТЊЕ БЛОКАДОМ

УКОЛИКО се Закон о несталим бебама не повуче из скупштинске процедуре, родитељи ће, како тврде, блокадом скупштине спречити гласање. Највећа замерка им је то што закон нуди накнаде до 10.000 евра, а не истину о судбини њихове деце.

В. Црњански Спасојевић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Један коментар

  1. Родитељи, рођаци и пријатељи доживљавају трауму јер је дете умрло. Олош продаје новорођенче и није га брига да ли ће оно служити за разоноду педофилима и сатанистима или као извор органа за пресађивање богатим идиотима.
    ИДИОТСКА ДРЖАВА уцвељеним родитељима који и даље пате јер им је дете умрло на порођају, даје 10.000 евра да им као ублажи бол, а у ствари легализује продају људи, тј. беба, и од родитеља прави невољне трговце.
    ИДИОТСКА ДРЖАВА КОЈУ ВОДИ ЖВАЛАВИ ПЕДЕР ОЗАКОЊУЈЕ ПРОДАЈУ ЉУДИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend