fbpx

ГМО: Американци врбовали Динкића да прогура ГМО у Србију

0
(0)

Као што су потврдиле депеше објављене на Викиликсу, америчка дипломатија има задатак да промовише интересе своје индустрије генетски модификоване хране па стога не чуди занимање америчке амбасаде у Београду за забрану ГМО изгласану у Скупштини у мају 2009. године. Како се из депеша види Американци су вршили велики притисак на Владу Србије и највише су веровали Динкићу и његовим обећањила која се нису испунила или зато што Динкић није говорио истину или зато што своја обећања дата Американцима није могао да оствари.

У депеши амбасаде упућеној у Вашингтон у јулу 2009. каже се да је амерички представник изразио своју забринутост поводом новог закона како тадашњем министру пољопривреде Саши Драгину тако и Млађану Динкићу, министру економије. У дипломатској депеши се наводи да је Драгин рекао да је парламент био под притиском домаћих произвођача соје да донесе закон о забрани ГМО, али је уверавао да ће план за промену закона бити представљен већ у јулу 2010. године.

„Динкић је рекао да ће утицати на Министарство пољопривреде да што пре уложи амандмане на постојећи закон и да тако амандмански измењен закон буде усвојен на редовном заседању Скупштине у септембру“, пише у депеши.

У једној ранијој депеши датираној 29. маја 2009. америчка амбасада констатује да је новодонесени закон о забрани ГМО у супротности са регулативом Светске трговинске организације. Констатује се да ће доношење овог закона „негативно утицати на преговоре Србије са СТО“ уколико закон не буде опозван.

„Научно неоправдан закон забрањује генетски модификовану соју“, наводи се у дипломатској депеши уз подсећање да је Србија до 2006. године увозила до 120.00 тона соје годишње, а да је после тога увоз пао на половину и то због заштите домаће производње. „Забрана изгласана у последњем тренутку изненадила је чланове Владе укључујући и Динкића“.

Тровали, сад нуде храну

САД производи скоро половину свих приноса генетски модификованих биљака за исхрану на свету. Унутар САД половина пољопривреде употребљава стерилно, генетски модификовано семе што значи пестицид који уз њега обавезно иде. Најпознатији произвођач ГМ хране је Монсанто, фирма која се обогатила производећи бојне отрове и напалм.

Наводи се, на основу других извора, да су саветници саветовали министра Драгина против забране ГМО, „али он није схватио последице“.
У депеши од 26. јула 2009. извештава се да је министар Саша Драгин објаснио да је попустио пред притиском парламента и домаћих произвођача соје. „Драгин је рекао да се плашио да изгуби посао. Ипак верујемо у Динкићево уључивање у ово питање. Наставићемо да подстичемо све стране да што брже нађу решење“, пише на крају депеше америчке амбасаде из Београда.

К  Р  А  Ј

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВЕЋИНА ЋЕ МОРАТИ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ: Министар Смрт упозорава – нема опуштања, живећемо са маскама

1.5 (8) МИНИСТАР здравља Златибор Лончар је рекао на данашњем обраћању јавности да не сме …

Студенти Филозофског факултета: Није филозофски ћутати – није српски увреде и издају трпети

4.4 (8) Апелујемо овом приликом на професоре да закопају ратне секире, и да раде како …

9 Коментара

  1. ..pare samo pare njega interesuju..to su nasi strucnjaci sa zavrsenim daktilografskim kursom..gamad..paraziti..klozeti..

  2. Ма нису га врбовали он се сам понудио нема паметнија посла више па ко вели ај да се и ту заради

  3. LJIGAVAC!!!!ALI ON NEMA DECU,A ZABOLE GA BAS ZA NASU!!!!!FUJJJJ!

  4. тешко изрода врбовати…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *